időjárás 25°C Orbán 2022. május 25.
logo

Vedd be a Várat: most hétvégén Budapest100!

Forrás: Lakáskultúra
2022.05.11. 10:18
borítókép

A Budapest100 most a főváros egyik legkülönlegesebb negyedébe vezet: május 12–15. között irány a Vár!

Az utcán hömpölyög a turistahad, döcögnek a buszok, parkolóhelyet keresnek a kirakodáshoz a szállítók, ám ahogyan becsukódik mögöttünk a kapu, végtelen csend és nyugalom vesz körül – olvasható a Lakáskultúra cikkében. A Budai Várnegyed több száz éves épületeinek belső udvaraiban álldogálunk, körülöttünk vastag falak, gyönyörű lépcsősorok és függőfolyosók, fejünk felett öreg fák, tövükben szépen gondozott virágoskertek, lábunk alatt évszázadok alatt simára koptatott kőburkolat.

Modern élet a történelem falai között

Bizonyára te is sokszor elgondolkodtál már azon, milyen lehet ilyen környezetben élni: modern mindennapok a megtestesült történelem ölelésében. Most hétvégén megtudhatod, ugyanis a Várnegyed lakói beengednek kertjeikbe, falaik közé. Barátságos beszélgetésekkel, kíváncsi sétákkal várnak a kedves önkéntesek. A Budapest100 négy napja alatt úgy láthatjuk a város talán legismertebb negyedét, ahogyan korábban soha. Vendégségbe hívnak, felfedezheted az itteni épületeket a Bécsi kaputól a Dísz térig, a Tóth Árpád sétánytól a falak mentén kanyargó lépcsőkig. Megismerheted az itt élők, az épületek történeteit.

A Vár mindenkié: az egymáshoz illeszkedő házak történelmünk tanúi a 13. századtól a 21. századig. A kövek és az évszázados téglák találkozása a betonnal olyan építészeti örökség, amiről közösen szeretnénk beszélgetni. Mire vár a Vár? Ez itt a kérdés, amire az itt élők, a turisták és sokféle szakma együtt keresi választ a régi utcákat, az egykori ostromok nyomait és a városra nyíló pazar panorámát csodálva

– hív sétára a Budapest100.

Mi is a Budapest 100?

A közösségek és a város fesztiválja ez a civil ünnep. A 2011-ben indult programsorozat az OSA Archívum és a KÉK – Kortárs Építészeti Központ kezdeményezésére jött létre, mint a százéves házak ünnepe. 2016 óta a tematikus válogatások kerültek fókuszba, hiszen az I. világháború alatt kevés ház épülhetett, így ritkák a 100 évesek. A fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a városlakókat, a szomszédokat, a generációkat. A város szellemét a házak őrzik, a történeteket pedig a lakók adhatják tovább. Ezekre a beszélgetésekre tökéletes alkalmul szolgálnak a Budapest100 tematikus hétvégéi, amelyeket önkéntesek és lelkes lokálpatrióták szerveznek. Mottójuk: „Minden ház érdekes.”

A Budai Várnegyed titkai

Az idei program négy napos: csütörtökön Város, lakókörnyezet, karakter – epizódok a Budai Várnegyed Történetéből címmel tart konferenciát a Kortárs Építészeti Központ – KÉK és az MTA Építészeti Tudományos Bizottsága a Magyar Nemzeti Levéltárban. Pénteken tematikus városi sétákat tartanak. Mindkét esemény ingyenes, ám előzetes regisztrációhoz kötött a részvétel. Szombaton és vasárnap pedig elkezdődik a Budai Várnegyed nyitott házainak hétvégéje – természetesen ezek a séták is ingyenesek.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)