időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Infláció, kamatemelés, rezsicsökkentés módosítása: milyen változásokra számíthatunk az ingatlanpiacon?

Forrás: Lakáskultúra
2022.08.04. 19:39
borítókép

A jelenlegi bizonytalanság minden bizonnyal tovább fokozódik, és bár eddig megállíthatatlannak tűnt az ingatlanbefektetések felértékelődése, a szakemberek legjobb esetben is stagnálásra számítanak a piacon. A rezsicsökkentés korlátozása, az építőanyagárak növekedése, az infláció, a háborús helyzet és a központi bankok kamatemelési ciklusa legalábbis ezt vetítik előre.

Még mindig az ingatlan legjobb befektetés?

A magas inflációs környezet, illetve a gyenge forint hatására ma még többen menekítik a pénzüket lakásba, házba, ezért is az ingatlanpiac megállíthatatlansága – olvasható a Lakáskultúra cikkében.

Szekeres Bence, az Equilor Alapkezelő portfoliómenedzsere szerint a júniusi 11,7 százalékos infláció mellett ugyanis nincs olyan, a lakosság számára is elérhető, alacsony kockázatú befektetés, ami eddig meg tudta volna verni az ingatlanok reálértelemben vett teljesítményét, ez lehet az egyik oka az ingatlanárak emelkedésnek.

Ez az áremelkedés valószínűleg kitarthatott volna, ameddig a forint nem tud erősödni, azonban számos tényező mellett a rezsicsökkentés megváltoztatása is új irányba sodorhatja a lakáspiacot – teszi hozzá a szakember.

Ingatlanpiac: korszerűek, kicsik és panelek előnyben!

Az árak folyamatos növekedése, az energetikai válság, a rezsicsökkentés módosítása is alaposan átrajzolja az ingatlanpiac alapjait. „Biztos vagyok benne, hogy a kifejezetten kedvezőtlen energetikai besorolású ingatlanok iránt megcsappan majd a kereslet – ezek a házak, lakások most gyakorlatilag eladhatatlanná válnak. Az adásvételeknek eddig is kötelező eleme volt az energetikai tanúsítvány megléte, amit most már jobban meg fognak nézni a vásárlók, és ennek tükrében mérlegelnek. A korszerűbb, energiatakarékosabb, alacsonyabb fogyasztású ingatlanoknál minden bizonnyal megnő az érdeklődés” – folytatja Leskó Zoltán. Hozzáteszi, ha a nagy alapterületű ingatlanunkat – amely magas áram- és gázfogyasztással jár együtt – szeretnénk értékesíteni, tegyük meg azt minél hamarabb, felkészülve rá, hogy a korábban reálisnak tűnő ár alatt tehetjük csak meg. Ha most nem adunk túl rajtuk, könnyen lehet, hogy „beragadnak” és csak másfél-két év múlva kelnek el. Ezzel párhuzamosan a panelek iránti kereslet egyre csak nő, hiszen a távfűtéses lakásokra az olcsón fenntartható ingatlanként tekintenek a legtöbben.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)