időjárás 5°C Virgil 2022. november 27.
logo

Zöld oázis a nappaliban, mozgalmas felületek

Forrás: Lakáskultúra
2022.09.28. 08:07
borítókép

Ha faldekorációt szeretnénk, már nem csupán egy tapéta vagy egy karakteres szín jöhet számításba.

Növényfalak

A természetes faldekorációk kapcsán mindenképpen szót kell ejtenünk a manapság egyre népszerűbb növényfalakról – olvasható a Lakáskultúra cikkében. 

A bonyolultabb zöldfalak alapját egy speciális zsebes rendszer alkotja, amelybe öntözőcsöveket vezetnek, alul pedig egy lefolyón távozik a felesleges víz.

 A zsebekbe gondosan kiválasztott növényeket ültetnek a tervezők, a fényviszonyokhoz és a környezeti adottságokhoz igazodva. Jóval egyszerűbb megoldás, ha különböző méretű, zuzmókból kirakott táblákat használnak: utóbbi szintén falpanel funkciót betöltve díszíti a lakást, és még öntözni sem kell, mert a kis növényeknek elég az a nedvesség, amit a szoba levegőjéből kinyernek.

MDF-lapok

A szárazon préselt farostlemez vastagsága 16 mm, így változatos bemart mintázattal rendelkezhet. Jó hő- és hangszigetelő, környezetbarát, és ragasztással könnyen felhelyezhető. A natúr változatot felrakás után a kívánt színre festhetjük latex-, akril- vagy vinilfestékkel.

MDF-ből készül az örök klasszikus angolpanel is, amely a viktoriánus Anglia enteriőrjeinek hangulatát idézi meg otthonunkban. 

A szerkezet nem bonyolult, hiszen profilozott szélű kazettákból, középlemezek sorából és egy zárólécből áll, mégis látványos és elegáns lesz az összhatás. Színe általában gyárilag matt fehér, de pácréteggel is rendelhető, utóbbit kedvünk szerint lefesthetjük. A panel magassága 70-90 cm, ennek egyszerűsített változata a magas, profilozott lábazati léc. A lábazat 8-30 cm-es méretekben kapható, festett fehér színben, illetve natúr felülettel. 

A festhető lábazatok kapcsán érdemes megemlíteni a sokféle formában, ívesen, szögletesen, egyszerűbb vagy bonyolultabb profilozással záródó, polisztirolból készült darabokat. 

Utóbbiak jól illenek kerámia, kő, beton vagy fa padlóburkolathoz, de padlószőnyeggel is remekül mutatnak.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)