Sokan elkövetik azt a hibát, hogy húsvillát használnak a grillezéskor! Azonban ez nem jó, mert ha szúrjuk a húst, kifolyatjuk belőle az értékes szaftot.
Sokan elkövetik azt a hibát, hogy húsvillát használnak a grillezéskor! Azonban ez nem jó, mert ha szúrjuk a húst, kifolyatjuk belőle az értékes szaftot.
A csont nélküli csirkecombot, vagy a lebőrözött (szintén csont nélküli) csirkemellet közepesen erősre sütve kb. 8-12 percig grillezzük, félidőben pedig forgassuk meg! Ennyi idő elég neki, hogy megsüljön a belseje, de még ne száradjon ki!
Örök kérdés, hogy hogyan legyen puha és szaftos a steak. Ehhez néhány szabályt érdemes betartani:
Mindent lehet, de van olyan hús, aminek a grillezés nem tesz jót. Itt a szabály pofonegyszerű: azokat a húsokat, amelyekből általában ragut szoktunk főzni, ne tegyük a grillre.
Míg az Egyesült Államokban inkább a kolbászokat, hamburgereket és a marhahúsokat grillezik, addig nálunk még mindig a csirke a sláger. A csirke grillpácához a legjobb hozzávalók: joghurt és mustár (nem szárad ki a hús), méz és mustár (porhanyós és édes), méz, szójaszós és gyömbér (ragacsos).
Zöldségek közül is nagyon színes a választék! Gomba, hagyma (lila- és vöröshagyma), paradicsom, cukkini, kukorica… ezeket mind bátran dobja fel a grillre! A burgonyát sokan nem felszeletelve sütögetik a rácson, hanem alufóliában csomagolva bedugják a parázsra. Ez remek verzió a hús melletti köretnek!
Bár lássuk be, nekünk megfőzve, megsózva az igazi a csemegekukorica, azért grillezve is igazán pazar élményt nyújt. Ennek a menete a következő: Tisztítsa meg a kukoricákat, majd kenje be őket olvasztott vajjal. Ízlés szerint fűszerezhetjük is (ne használjunk bolti fűszerkeveréket, inkább valamilyen zöldfűszert), de szórhatunk rá parmezánt is. Csomagolja be a csöveket alufóliában, ügyeljen arra hogy ne maradjon rés sehol. Tegye a grillre, és legalább 15 percig süsse. 3 percenként érdemes megforgatni a csöveket, hogy mindenhol alaposan megpuhuljon, majd piruljon.
[gallery ids="8511480,8511486,8511489,8511492,8511495,8511501,8511507,8511510,8511513,8511516,8511519,8511534"]
Fotók: pexels.com
A halakkal nem úgy kell bánni a grillen, mint a csirkével, vagy a marhával! Grillezésre alkalmas többek között az afrikai harcsa, a keszeg, a pisztráng, a busa, a tonhal, a harcsa, a tőkehal, a ponty, a csuka, a durbincs de a lazac is. A kizsigerelt, pikkelyeitől megszabadított halat beirdaljuk, hasüregét megtöltjük fűszerekkel, gyümölcsökkel, vagy zöldséggel, majd rövid idő alatt (mivel gyorsan párolódik) megsütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.