Jön Márton napja – Íme hét libaétel-különlegesség

Ha november, akkor Márton-nap és libasült!

null

Márton napja a libáról szól. Ha nem akarunk egész évben éhezni – ahogy a mondás jósolja azoknak, akik kihagyják a libalakomát –, akkor jó, ha beszerzünk egy szép hízott libamellet, libamájat vagy libacombot. Akinek nincs rutinja a libasütésben, semmi gond, kipróbált receptekkel segítünk – írja a Mindmegette.hu cikke.

A hozzávalók listáját az ételek nevére kattintva érheti el.

Libatepertőkrém

  • A libatepertőt, a snidliget, a mustárt, a sót és a borsot egy késes aprítóba tesszük, és krémesre daráljuk.
  • Bagettből készített pirítóssal, snidliggel megszórva tálaljuk.
  • ASZALT ÁFONYÁS LIBAMÁJPÁSTÉTOM

  • Előző nap a megmosott libamájat egy edénybe tesszük, majd tejjel felöntjük úgy, hogy teljesen ellepje azt. Lefedjük, és egy napra betesszük a hűtőbe. Az aszalt vörös áfonyát borba áztatjuk.
  • Másnap leöntjük a libamájról a tejet, majd kisebb darabokra vágjuk vagy törjük, miközben egy hegyes kés segítségével kihúzzuk belőle az inakat. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  • A pástétomformát kibéleljük folpackkal úgy, hogy túllógjon a szélein, majd belenyomkodjuk a májdarabokat, közéjük pedig a leszűrt áfonyát. Ezután ráhajtjuk a folpackot, a formát tepsibe állítjuk, aztán vizet öntünk majdnem a forma pereméig, majd 80 fokos sütőbe tesszük kb. 40 percre.
  • Ha letelt az idő, kivesszük a sütőből, majd egy nehezéket, például konzervdobozokat teszünk a májra, hogy kinyomjuk belőle a zsírt. Miután kihűlt, betesszük a hűtőbe. Tálalás előtt kifordítjuk a pástétomot a formából, és lehúzzuk róla a fóliát. Felszeleteljük, tálcára tesszük, majd pirított kalácsszeletekkel kínáljuk.
  • Jön Szent Márton napja, egy igazi ízutazás a libás ételekkel és az újborral
    Fotó: Pixabay

    LIBANYAKLEVES

  • A libanyakat hideg vízben átöblítjük, majd egy nagy fazékba tesszük a negyedelt zellergumóval, az egész karalábéval és a félbevágott hagymával együtt.
  • Hozzáadjuk a babérlevelet és a szemes borsot, felöntjük bő vízzel, és lassú tűzön, fedő alatt főzni kezdjük. Ha felforrt, megsózzuk, és további 45 percig főzzük.
  • Ezután hozzáadjuk a feldarabolt fehérrépát, a sárgarépát és a zeller felaprított zöldjét, majd puhára főzzük a libanyakkal együtt. A levest a libanyakkal és a zöldségekkel együtt tálaljuk.
  • LUDASKÁSA GERSLIVEL

  • Az árpagyöngyöt hideg vízbe áztatjuk.
  • A libazúzát kisebb darabokra vágjuk, majd vízben feltesszük főzni 2 gerezd fokhagymával, a feldarabolt petrezselyemgyökérrel és 1 db sárgarépával. Megsózzuk és hozzáadjuk a szemes borsot. Közepes lángon kb. 1,5 óráig főzzük, amíg a zúza megpuhul. Közben a főzővizet folyamatosan pótoljuk, ha szükséges.
  • Amikor megfőtt a zúza, leszűrjük, és a főzővizét a leszűrt árpagyöngyre öntjük, és abban puhára főzzük.
  • Egy serpenyőben olajon megpirítjuk a felkockázott vöröshagymát és a maradék répát, majd hozzáadjuk a feldarabolt pecsenyelibamájat és a maradék zúzott fokhagymát. Megsózzuk, megborsozzuk, majd ha a máj kezd kifehéredni, hozzáadjuk a feldarabolt gombát, a zöldborsót és a megpárolódott zúzát, majd puhára pároljuk egy kevés száraz fehérborban.
  • A megfőtt gerslit összekeverjük a párolt zöldséges belsőségekkel. Tálaláskor megszórjuk frissen aprított petrezselyemmel.
  • SÜLT LIBACOMB ASZALT SZILVÁS PÁROLT KÁPOSZTÁVAL

  • Egy nagyobb jénai aljára halmozzuk a szeletelt vöröshagymát és megtisztított fokhagymagerezdeket. A bőrös libacombokat sózzuk, borsozzuk, és bőrös oldalukkal felfelé a hagymaágyra fektetjük őket, majd félig felöntjük vízzel.
  • Letakarjuk fóliával és 180 fokos sütőben legalább 2 órán át pároljuk őket. Ezután levesszük a fóliát és 20-25 perc alatt ropogósra sütjük a combokat.
  • A nagyobb kockákra vágott aszalt szilvát beáztatjuk a vörösborba. A káposzta külső leveleit eltávolítjuk, félbevágjuk, torzsáját kivágjuk és vékonyan felszeleteljük (legyaluljuk).
  • Egy nagyobb lábosban felhevítjük az olajat és megszórjuk a cukorral, karamellizáljuk. Hozzáadjuk a vékony csíkokra szeletelt lila hagymát, lepirítjuk.
  • Ezután hozzáadjuk a vörös káposztát, fűszerezzük, alaposan lepirítjuk. Lefedjük és puhára pároljuk. Később hozzáöntjük a bort és a borecetet, majd a borban áztatott aszalt szilvát is, ezzel pároljuk készre 10-15 perc alatt, míg a szilva is megpuhul.
  • ROPOGÓS LIBASÜLT HAGYMÁS BURGONYÁVAL

  • A libacombokat bedörzsöljük a száráról lemorzsolt kakukkfűlevelekkel, majd sózzuk, borsozzuk minden oldalán. 190 fokra előmelegített sütőbe rakjuk, és körülbelül egy óra alatt aranybarnára, ropogósra sütjük. (A sütési idő nagyban függ a combok méretétől, érdemes félidőben ellenőrizni.) Körülbelül félidőben egy másik sütőedényben tesszük a combok mellé a negyedelt almákat, amelyeket kevés mézzel megcsurgatunk.
  • Amíg a liba és az alma sül, elkészítjük a hagymás tört burgonyát. A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, majd lobogó, sós vízben puhára főzzük. A hagymát apróra vágjuk, majd bő vajon megdinszteljük. A megfőtt, leszűrt burgonyához hozzáadjuk a vajas hagymát, majd krumplinyomóval jól összetörjük. Őrölt szerecsendióval fűszerezhetjük, sóval, borssal ízesítjük.
  • A megsült libacombokat elfelezzük, majd tálaljuk a mézes sült almával és a hagymás tört burgonyával körítve.
  • Márton napja nem múlhat el enélkül a különleges libamell konyakos káposztával nélkül. A receptjéért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Aki libát nem eszik, egész évben éhezik

    Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy az, hogy egyre gyakrabban mutatja hűvösebb, néha barátságtalanabb arcát az időjárás, még nem jelenti azt, hogy vége az aktív kikapcsolódás időszakának. Márton napja számtalan programot nyújt szerte az országban, amelyek most leginkább a gasztronómia szerelmeseinek kedveznek. Márton napját és a libát a hagyomány összekötötte.

     

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.