Magyarország éves halfogyasztásának nagyjából 30-35 százalékát teszi ki ez az időszak, szóval jó tisztában lenni azzal, hogy mégis hogyan válasszunk friss halat az ünnepi asztalra akár piacról, vagy a szupermarketből – írja a Mindmegette.
Karácsonykor sokszor azok is ezt az isteni alapanyagot választják, akik év közben nem túl gyakran fogyasztják.
Ez a statisztika egyébként évről évre javul, hiszen a hazai halfogyasztás éves szinten 6-7 kg/fő/évre tehető. Egyébként a 90-es években ez még 2 kg/fő/év volt, szóval a növekedés szembetűnő. Az EU átlagos 25 kg/fő/évtől még azért jócskán el vagyunk maradva, na de most hagyjuk a statisztikát, és nézzük, milyen aranyszabályok mentén haladva érdemes friss halat választani a karácsinyi menühöz.
Minden esetben törekedjünk arra, hogy megbízható forrásból szerezzük be. Ha tehetjük, kerüljük a bevásárlóközpontok halas pultjait, hiszem így kisebb eséllyel leszünk „átverés” áldozatai. A legjobb, ha felkeresünk egy halkereskedőt, vagy szétnézünk a helyi piacon. Ezeken a helyeken ugyanis szinte biztos, hogy hozzáértő eladó szolgál ki minket, ráadásul azon túl, hogy tippeket adhat az elkészítésre, másodpercek alatt még konyhakészre is varázsolhatja a kiszemelt halacskánkat.
A frissesség egyik jellemzője, hogy a hal húsa feszes és ruganyos. Ezt könnyen ellenőrizhetjük úgy, hogy ha megnyomjuk, az rögtön visszaugrik. Azonnal hagyjuk az árus asztalán az uszonyost, ha szemei opálosak, vagy kapultyúja fakó. A friss a hal szemei fényesek és csillogók, kopoltyúja élénkvörös, a pikkelyek pedig épek!
A teljes cikk ITT olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.