Különleges főételek, ha már unod a szokásos karácsonyi menüt

Mutatjuk a legjobb recepteket: halászlé, Wellington, sült pulyka, burgundi marharagu, hal és göngyölt hús.

null

Nem egyszerű megtervezni a karácsonyi ünnepi menüsort, de szerencsére jobbnál jobb főételek közül választhatunk.

Karácsonyi pulykamelltekercs

A pulykához:

  • 0,6 kg pulykamellfilé
  • bors
  • őrölt gyömbér
  • 1 csomag aszalt szilva
  • 1 pohár vörösbor
  • 1 csomag bacon
  • 15 dkg szeletelt sonka
  • 15 dkg reszelt mozzarella
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    A mártáshoz:

  • 20 dkg fagyasztott erdeigyümölcs-mix
  • 1 kis üveg áfonyalekvár
  • 1 pohár vörösbor
  • 1 csipet só
  • Elkészítés

  • A mellet lehártyázzuk, majd vékony, tenyérnyi szeletekre felszeljük, ha kell, kicsit kiklopfoljuk. Ezután sóval, borssal és gyömbérporral bedörzsöljük.
  • Az aszalt szilvára ráöntjük a bort, és 1 percig mikrózzuk.
  • A baconöket egymás mellé kiterítjük, ráhelyezzük a pulykát, arra a sonkát, sajtot, szilvát, és feltekerjük.
  • Kiolajozott tepsin, alufóliával letakarva, 150 fokon 40 percig sütjük, majd fólia nélkül, 200 fokon, 10 perc alatt aranybarnára pirítjuk.
  • Szeletelhetjük azonnal, vagy stresszmentesen másnap is, amikor kihűlt a hűtőben.
  • A mártáshoz minden hozzávalót egy kis lábasba teszünk, és egyszer felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Fogyasztható azonnal, vagy visszamelegítve is.
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    Farkassügér halmártással

    A halfiléhez:

  • 2 db farkassügér
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 tk halfűszerkeverék
  • 0,5 db citrom leve
  • 3 dkg vaj
  • 2 ek olívaolaj
  • A halmártáshoz:

  • a filézés után visszamaradt halcsont
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db vöröshagyma
  • 1 ek sűrített paradicsom
  • 1 tk Piros Arany
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 2 ek tejföl
  • 3 dl víz
  • 2 ek olívaolaj
  • A kép illusztráció
    Fotó: Pexels

    Elkészítés

  • A halat kifilézzük, majd ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk, és megszórjuk a fűszerkeverékkel. Rácsorgatjuk a citromlevet, majd legalább fél órát állni hagyjuk, hogy az ízek jól átjárják a halhúst.
  • Egy serpenyőbe tesszük a vajat és az olívaolajat, majd felhevítjük, és beletesszük a halfiléket bőrükkel lefelé, és elkezdjük sütni. Kb. 10 percig sütjük, közben folyamatosan locsolgatjuk, hogy a halhús átsüljön, és a bőr jó ropogós legyen. (Sütés közben ne fordítsuk át a filét, mert szétesik.) A halfilét érdemes közvetlenül tálalás előtt sütni, mert ha tovább áll, a ropogósra sült bőre felpuhul.
  • A filézés után visszamaradt húsos csontot a fejjel együtt egy serpenyőbe tesszük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadunk egy nagyobb csipet sót, és kb. 15 percig főzzük. Ezután átpasszírozzuk, majd a sűrű hallét félretesszük, a visszamaradt csontot, szálkát kiöntjük, arra már nem lesz szükség.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, majd apróra vágjuk. A paradicsomot és a paprikát vékonyan felszeleteljük. Egy serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pároljuk.
  • Ezután hozzáadjuk a felszeletelt paradicsomot és paprikát, ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Hozzákanalazzuk a sűrített paradicsomot és a Piros Aranyat, majd felöntjük a hallével, és kb. 15 percig főzzük. Ezután hozzáadjuk a tejfölt, alaposan összekeverjük, és még pár percig főzzük, majd leturmixoljuk vagy botmixerrel pépesítjük.
  • Közben elkészítjük mellé a túrós csuszát, vagy az ízlés szerinti köretet. Én túrós csuszát készítettem, és azzal tálaltam.
  • A teljes cikket ITT olvashatja el.

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.