Tizenegy bő szaftban fürdő csirkemell – Tunkolásra fel!

A csirkemellet sokan száraznak találják, ám ezen könnyen segíthetünk egy jó mártással.

null

Ha ön is azok közé tartozik, akik szerint a csirkemell túl száraz, böngéssze végig az alábbi válogatást! Garantáljuk, hogy talál köztük olyan receptet, amelyet ki akar majd próbálni. Most ugyanis csak extraszaftos és krémes csirkemelleket gyűjtöttünk, melyek úsznak a mártásban, és amelyeket akár tunkolni is lehet. Jó étvágyat kívánunk – írja a mindmegette.hu.

A hozzávalók pontos listáját az ételek nevére kattintva találja.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

VAJAS-CITROMOS CSIRKEMELL

  • A szárazra törölt húsdarabokat megsózzuk, megborsozzuk, majd 2 tk felforrósított vajon megpirítjuk. Lefedjük, majd néhány percig pároljuk mindkét oldalát.
  • Felhevítjük a megmaradt vajat, és megfonnyasztjuk rajta a meghámozott, átnyomott fokhagymát. Felöntjük az alaplével és a habtejszínnel, majd beleforgatjuk a parmezánt a citrom kifacsart levével együtt.
  • Ízesítjük a mártást a szárított kakukkfűvel, majd hozzákeverjük a megmosott, megszárított spenótleveleket, és kissé megfonnyasztjuk azokat. Ezután a mártásba tesszük az elősütött húsdarabokat is. Pár percig együtt forraljuk, majd tálaljuk.
  • TEJSZÍNES-GOMBÁS-BACONÖS CSIRKE

  • Száraz serpenyőben ropogósra sütjük a baconszeleteket, majd kiszedjük, és óvatosan apróra törjük. A kisült zsírt félretesszük.
  • A megmosott, szárazra törölt csirkemellet szeletekre felvágjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és meghempergetjük a lisztben.
  • Az olívaolajat a baconből kisült zsírhoz öntjük, felforrósítjuk, és aranyszínűre sütjük rajta a hússzeleteket. Azután kiszedjük, és félretesszük.
  • A visszamaradt zsiradékon megfonnyasztjuk a meghámozott, felszeletelt vöröshagymát. Hozzáadjuk a megtisztított, falatnyi darabokra felvágott gombát, és pár percig pirítjuk. Ezután beleforgatjuk a meghámozott, átnyomott fokhagymát, és együtt pirítjuk további néhány percig.
  • A gombás keveréket felöntjük a borral, és nagy lángon addig főzzük, amíg az összes alkohol elpárolog. Hozzáadjuk az alaplét és a tejszínt, megsózzuk, megborsozzuk, majd kis lángon néhány percigfőzzük a ragut.
  • Végül beletesszük a hússzeleteket. Forrón, a felaprított petrezselyemmel és a pirított baconnel megszórva tálaljuk.
  • INDIAI VAJAS CSIRKE

  • A joghurtot, a zúzott fokhagymát, az aprított gyömbért, a pirospaprikát, a koriandert, a köményt, a garam masalát, és a sót összekeverjük, hozzáadjuk a limelevet, majd beleforgatjuk a feldarabolt csirkemellet, és 1-2 órát állni hagyjuk.
  • Felhevített olajban készre sütjük a bepácolt csirkét, majd kivesszük az edényből és félretesszük.
  • Ugyanabban az edényben, amiben a csirke sült felolvasztjuk a vajat, megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk fűszerpaprikával és garam masalával.
  • Hozzáadjuk a sűrített paradicsomot, beletesszük a csirkét, és meglocsoljuk kókusztejjel. Összeforraljuk, néhány percig főzzük, majd rizzsel tálaljuk.
  • CSIRKERAGU ZÖLDBABBAL

  • A felhevített olajon megpirítjuk a feldarabolt hagymát és fokhagymát. Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, és lepirítjuk. Megsózzuk, megborsozzuk, és hozzáadjuk a paradicsompürét és a tejszínt.
  • Felforraljuk, majd hozzáadjuk a zöldbabot, és fedő alatt alacsony lángon kb. 15 perc alatt készre főzzük, ha szükséges, tovább fűszerezzük. Rizzsel tálaljuk.
  • MÉZES-MUSTÁROS CSIRKEMELL

  • A csirkemellet miután vékony csíkokra vágtuk megsózzuk, megborsozzuk, aztán egy mélyebb serpenyőben, felhevített olajon fehéredésig sütjük.
  • Ha ezzel elkészültünk, megszórjuk a liszttel, rátesszük a tejfölt, majd a mézet és a mustárt is hozzáadjuk. Óvatosan összekeverjük, utána körülbelül 5 cl vizet öntünk rá, aztán kevergetve néhány percig főzzük. Ha szükséges, tovább ízesíthetjük. Párolt rizzsel vagy tésztával tálaljuk.
  • TEJSZÍNES-PÓRÉS RAKOTT CSIRKEMELL

  • A pórét meghámozzuk, felkarikázzuk, és 8,5 dl forrásban lévő, sós vízben 8 percigfőzzük.
  • Közben a csirkemelleket megmossuk, szárazratöröljük, és kissé kiklopfoljuk. Ahússzeletek mindkét oldalát aranyszínűrepirítjuk a felhevített olajon, majd megsózzuk és megborsozzuk őket.
  • A pórét leszűrjük, és félreteszünk 5 dl felfogott főzőlét. A vajat felforrósítjuk, és világos színűre pirítjuk rajta a lisztet.Felöntjük a főzőlével, valamint a tejszínnel, és közepes lángon, kevergetvesűrűre főzzük. Végül lehúzzuk a tűzről, beleforgatjuk a pórét a mustárral együtt, és megsózzuk, megborsozzuk.
  • A tejszínes mártást tűzálló tálba simítjuk, a hússzeleteketelrendezzük rajta, és a 175 fokos sütőben 10 percig sütjük. A finomra vágott snidlinggel és egy kevés durvára tört borssal megszórva tálaljuk.
  • MANGÓS CSIRKE

  • Egy wokban olajat hevítünk, majd a megtisztított és apróra vágott fokhagymát és a gyömbért enyhén megpirítjuk rajta.
  • Hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet, és fehéredésig pirítjuk. Amikor a hús kellően lepirult, hozzáadjuk a mangó chutneyt és a mangót, végül hozzáöntjük a mangólevet.
  • Ízlés szerint megsózzuk, majd belekeverjük a kókusztejet, és 15 perc alatt puhára főzzük. Rizzsel tálaljuk.
  • PARADICSOMOS-TEJSZÍNES CSIRKEMELL

  • A paradicsomot leforrázzuk, meghámozzuk, felaprítjuk, közben kicsumázzuk, és simára turmixoljuk. A húst megmossuk, felszeleteljük, sózzuk, borsozzuk.
  • Egy nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és megpirítjuk benne a hússzeleteket. A meghámozott, összezúzott fokhagymát a húshoz adjuk és 1 perc alatt összesütjük.
  • Hozzáöntjük a paradicsomot, ízesítjük sóval, borssal, babérlevéllel és a bazsalikommal. Lefedve, közepes lángon pároljuk, amíg a hús megpuhul, és a mártás kissé besűrűsödik.
  • Felöntjük a tejszínnel, és nagy lángon pár percig forraljuk. Közben ismét megsózzuk és megborsozzuk, majd egy kevés aprított zöldfűszerrel megszórva tálaljuk. Burgonya­püré, párolt rizs vagy főtt tészta illik hozzá.
  • TEJSZÍNES CSIRKEMELL

  • A húst megmossuk, felszeleteljük, kiklopfoljuk kissé, majd sózzuk, borsozzuk. Egy nagy serpenyőben a felforrósított olajon megpirítjuk a hússzeleteket. Ezután mindet egy tűzálló tálba szedjük.
  • A serpenyőben maradt zsiradékhoz adjuk a meghámozott, összezúzott fokhagymát, a lecsepegtetett, felcsíkozott szárított paradicsomot és a durvára aprított spenótot. Pár percig kevergetés mellett pirítjuk, pároljuk. Felöntjük a tejszínnel, sózzuk, borsozzuk. Felforraljuk, majd az egészet a csirkére locsoljuk.
  • Végül készre sütjük 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt. Koktélparadicsommal és friss zöldfűszerekkel tálalhatjuk.
  • TEJSZÍNES-ZÖLDBORSÓS CSIRKERAGU

  • A megmosott csirkét leveses fazékba tesszük a babérlevéllel, a borókabogyóval, a szegfűszeggel, a szemes borssal és 1/2 tk sóval együtt. Annyi vizet engedünk rá, hogy ellepje, majd felforraljuk. Közben a leveszöldséget megtisztítjuk és feldaraboljuk.
  • Forrás után a tüzet mérsékeljük, és a főzőlé tetejéről habszedő kanállal eltávolítjuk a habot. A leveszöldséget a fazékba tesszük, és a csirkével együtt puhára főzzük kb. 1 óra alatt. Közben a habot időről időre leszedjük.
  • A csirkét kivesszük a fazékból, és hűlni hagyjuk. A főzőléből kimérünk 2,5 dl-t. A csirke húsát leválasztjuk a csontokról és falatnyi darabokra vágjuk.
  • A vajat gyenge tűzön felolvasztjuk, és világosra pirítjuk rajta a lisztet. Felöntjük kb. 1/2 dl fehérborral, és habverővel simára keverjük. Folytonos keverés közben egymás után hozzáadjuk a maradék bort, a kimért főzőlét és a tejszínt. Beleforgatjuk a zöldborsót, valamint a spárgát, és kb. 5 percig forraljuk.
  • A húst felmelegítjük a zöldséges szószban, és sóval, borssal, valamint frissen facsart citromlével ízesítjük. Frissen tépett petrezselyemlevelekkel díszítve tálaljuk.
  • A fehérboros-sajtos csirkeragu receptjéért olvassa el a teljes cikket a Mindmegette oldalán!

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.