A puha tészta három titka
- Nem lesz fűrészporszerűen száraz a tésztája, ha egymás után adja hozzá a tojásokat, és mindegyiket legkevesebb 1 percig keveri. Ezáltal megnő a térfogatuk, és jobban kötődnek a cukros vajhoz vagy más zsiradékhoz.
- A kevert tészták többségéhez hasonlóan a diós sütiknél is a száraz hozzávalókat kell a nedvesekhez adni. A sütőporral és a darált dióval elvegyített lisztet fakanállal vagy spatulával forgassa a tojásos masszába. Amint a tészta összeállt és eltűntek a fehér lisztpöttyök, hagyja abba a keverést! Máskülönben a süti kemény és száraz lesz.
- Ha biztosra akar menni, használjon a vaj helyett semleges ízű napraforgó- vagy repceolajat. (Az aromás olívaolaj erre a célra nem megfelelő.) Három rész liszthez soha ne adjon két rész olajnál többet!
A levegős tészta három titka
- Kétségkívül kényelmesebb és gyorsabb, ha a tojásokat egyben adod a masszához. Mégis inkább külön dolgozza bele a sárgájákat, a végén pedig a fehérjékből vert habot, mert abba annyi levegőt juttathat, hogy a tésztája szinte elrepül!
- A sütőportól, valamint a szódabikarbónától sütés közben szépen feljön a tészta. Ezek a kémiai lazítóanyagok jobban kifejtik a hatásukat, ha előzőleg egyenletesen eloszlatja őket a lisztben.
- Minél rövidebb idő alatt keveri össze a masszát, majd ne hagya sokáig állni, mert ha elillan belőle a levegő, akkor a tészta összeesik.
Vonja be a tetejét!
Tetézze az élvezeteket és kenje meg a sütit ízlése szerint jó vastagon tej- vagy étbevonóval, esetleg vékonyan sárgabaracklekvárral vagy mézzel. Díszítésül mindegyikre nyomkodhat felezett diót, illetve durvára aprított mogyorót, ha a tésztába is azt tett.
A mázak és bevonatok ráadásul nem engedik kiszáradni a süteményt, amely így még egy hét múlva is finom. A bevonat nélküli vagy porcukorral megszórt sütit szobahőmérsékleten 3-4 napig frissen tarthatja, ha ételesdobozba csomagolja.
A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!