1. Kávé
Frissen lefőzött keserű és erős fekete kell hozzá. Az olaszok szerint legjobb a presszókávé vagy a még ütősebb ristretto. Ne rontsa el a tiramisut filteres vagy instant kávéval!
A gyerekek adagjához malátakávéba, kakaós tejbe vagy olvasztott étcsokis kakaóba áztathatja a babapiskótát.
2. Mascarpone
A bivalytejszínből vagy tehéntejből készített semleges ízű, selymesen lágy krémsajtot nem érdemes hasonló jellegű natúr termékekkel helyettesíteni, mert csalódás lesz a végeredmény. Ügyeljen a mascarpone frissességére, mert gyorsan megromlik.
Érdemes kézi mixerrel csomómentesre keverni, majd több részletben a krémhez adni, és felhabosítani.
3. Tojás
Nagyon friss és lehetőleg szalmonella ellen kezelt, fertőtlenített héjú tojást vásároljon, vagy mártsa forró vízbe néhány másodpercre, mert nyersen kerül a tiramisuba. A nyers tojássárgáját úgy lehet házilag biztonságossá tenni, hogy tálba ütve 62 fokos vízfürdőbe teszi 15 percre. Közben időnként keverje meg az egyenletes hőeloszlás érdekében, majd hűtse le hideg vizes fürdőben. Azonnal használja fel, illetve mielőbb fogyassza el.
Tojásfehérje eredetileg nincs a tiramisu krémjében, érdemes azban kemény habbá verni, mert lazítja a tömény mascarponét.
4. Babapiskóta
Ha túl vastag és száraz, nem képes felvenni a kávé és a krém ízét, ha pedig túl puha, vagy túl sokáig áztatja, akkor szétmállik. Ne helyettesítse lazább szerkezetű kalács- vagy süteménydarabokkal!
5. Alkohol
A klasszikus olasz receptek marsala desszertbort írnak elő, de megbolondíthatja a tiramisut amarettóval vagy kávélikőrrel, konyakkal, rummal is. Ha gyerekek is esznek belőle, akkor teljesen hagyja el az alkoholt. Németországban a baksörös ízesítés is népszerű.
6. Kakaópor
A tiramisu elképzelhetetlen a tetejét borító vastag réteg keserű kakaópor nélkül. A szóráshoz használjon apró lyukú szűrőt, hogy a kakaó csomómentes legyen.
Az eredeti cikk ITT olvasható.
Borítókép: Tiramisu (Fotó: Mindmegette)