időjárás 29°C Pál 2022. június 30.
logo

Hogyan lesz ropogós a padlizsán?

Forrás: Mindmegette
2022.06.22. 10:42
borítókép

A vegán és vegetáriánus konyha alappillére, a kulináris világ egyik legmeghatározóbb eleme a padlizsán.

Egyre népszerűbb zöldség, és nem véletlenül: ugyanolyan sokoldalúan felhasználható, mint például a burgonya vagy a karfiol. Sütetjük, ránthatjuk, tölthetjük, főzhetünk belőle lecsót, curryt – tényleg sokféle módon elkészíthetjük és több ételbe is belecsempészhetjük. Ahhoz, hogy a végeredmény ropogós és ízletes legyen elég, ha ismerjük az alábbi trükköket – olvasható a Mindmegette cikkében.

Sütés előtt sózzunk

Mindegy, hogy szeletekre vágjuk vagy kisebb-nagyobb kockákra aprítjuk a padlizsánt, ha sütni szeretnénk felhasználás előtt szórjuk be durva szemű sóval, hagyjuk állni 15-20 percig, majd papírtörlővel töröljük át. Ezzel megerősödik a padlizsán szerkezete, és felszabadul a nedvesség egy része, ami egyébként megakadályozhatja, hogy a padlizsán szépen barnuljon és ropogóssá süljön. Nincs szükség sózásra akkor, ha lecsót készítünk, vagy valamilyen szaftos, szószos ételbe tesszük a padlizsánt.

Ne zsúfoljuk tele a serpenyőt

Fontos, hogy a padlizsánt egyenlő darabokra vágjuk, és egy sorban, egymás mellett helyezzük el. Ha ugyanis túlzsúfoljuk a serpenyőt vagy a tepsit, karamellizálódás helyett párolódni fog.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)