időjárás 4°C Melinda , Vivien 2023. december 2.
logo

Hogyan lesz tökéletes az alaplé?

Forrás: Mindmegette
2022.08.14. 08:47
borítókép

Ha gazdag ízű levesre vagy mártásra vágyunk, érdemes sima víz helyett alaplével hígítani.

Hogyan készül az alaplé?

Az alaplé valójában csontleves. Hasonlóan készül, mint a vasárnapi húsleves, de húsos csont helyett csak csontokból és kevesebb zöldséggel, mint amit a családnak készítenénk – olvasható a Mindmegette cikkében.

Ha elég nagy a fagyasztónk, érdemes időről időre megfőzni egy nagyobb mennyiséget, amit aztán kis adagokban lefagyasztunk, így mindig lesz mit tennünk a rizottóba, mártásba, levesekbe.

 Ha bármilyen étel készítésekor maradna pár felesleges csontunk, azt se dobjuk ki! Fazékba vele pár szál zöldség társaságában és máris kész a másnapi raguleves alapja.

Alaplé készülhet bármilyen csontból: csirkéből, borjúból, marhából, de tengeri fogásokhoz halcsontból, rákpéncélból is készül változat. 

Nem szabad megfeledkezni a vegetáriánus, vagy vegán fogásokról sem, ezekhez húsmentesen, kizárólag zöldségekből készül az alaplé.

Alaplé variációk

Az esetek nagy részében, ha van kéznél semleges ízű világos csirkealaplé, azzal jók is vagyunk, készítsünk bármit, másra ritkán van szükségünk, sőt, az éttermek nagy része is azzal dolgozik. Van azonban számtalan más változat is.

Sötét csirke alaplé

A világos csirkealaplé intenzívebb ízű testvére. 

Ugyanúgy készül, mint a világos csirke alaplé, csak főzés előtt a csontokat sütőben, vagy serpenyőben megpirítjuk.

 A pirítástól a csontok megbarnulnak, és ez a maillard-reakciónak nevezett barnulás plusz aromákkal gazdagítja a levest, így a végeredmény íze is robosztusabb lesz. Az ilyen alaplé az intenzívebb ízeket kívánó ételekhez passzol.

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)