A jó évkezdésnek – és persze az óesztendő méltó lezárásának – velejárói a finom italok és a laktató, bőséges étkezés.
A sós falatok segítik, hogy jobban csússzon az ital, az édességnek pedig muszáj helyet szorítani, hiszen aki újév napján édeset eszik, annak az egész éve édes lesz.
Nyújtsunk rétest
Ma már egyszerűbb a készen kapható réteslapból készíteni ezt a kedvelt csemegét, így nyújtani nem tudjuk, pedig a tésztával a boldogságot és az életet is nyújtanánk. Ennek ellnére érdemes betervezni az újévi menübe a rétest, hiszen úgy tartják, minél több a töltelék a rétesben, annál boldogabbak leszünk az új esztendőben.
Szerencsepénz a pogácsában
Szilveszter napján süssünk szerencsepogácsát! Semmi extra feladat nincs: a sima pogácsák egyikének közepébe tegyünk egy érmét. Aki megtalálja, bőséges lesz az új éve. Egy dologra kell figyelni: még éjfél előtt meg kell enni az összes pogácsát, különben az ellenkezőjére fordul a jóslat.
Egy finom ötlet az év végi sütéshez:
Puha sajtos rúd
Hozzávalók:
3 dkg élesztő
fél liter tej
50vdkg liszt
1 mk cukor
25 dkg margarin
1 db tojás
1 poh tejföl
só
20 dkg sajt
A tetejére:
1 db tojás
10 dkg sajt
Elkészítés:
A puha sajtos rúd tésztájához az élesztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel, 2 evőkanál liszttel és a cukorral. A maradék lisztet a margarinnal egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojást, a tejfölt, a sót, végül a lereszelt sajtot, és tésztát gyúrunk belőle. Ha összeállt úgy, hogy elválik az edény faláról, hűtőbe tesszük, és kb. 40 percig pihentetjük.
A tésztát liszetzett deszkára tesszük, és vékonyra nyújtjuk. A tetejét tojással megkenjük, és derelyevágóval vékony csíkokat vágunk belőle. 10 percig pihentetjük.
A maradék sajtot lereszeljük, ezzel megszórjuk, és 180 fokon kb. 20-25 perc alatt aranysárgára sütjük.
És egy édes:
Tökös-mákos rétes pofonegyszerűen
Hozzávalók:
5 dkg vaj
2 csom konyhakész réteslap
porcukor (a szóráshoz)
A töltelékhez:
30 dkg főzőtök
fél mk só
8 dkg mazsola
1 db citrom
12 dkg darált mák
8 dkg porcukor
fél mk fahéj
A réteslapra:
vaj (olvasztott)
zsemlemorzsa
Elkészítés:
A töltelékhez a legyalult tököt fél órára besózzuk. A mazsolát beáztatjuk langyos vízbe. A citromot alaposan megmossuk, héját lereszeljük, levét kinyomjuk, átszűrjük.
A mákot összekeverjük a porcukorral, az őrölt fahéjjal, a citrom héjával és levének a felével, a leszűrt mazsolával, majd a jól kinyomkodott tököt is hozzádolgozzuk.
3 réteslapot benedvesített konyharuhára fektetünk, a 2 alsó lapot egyenként megpöttyözzük olvasztott vajjal, a legfelső lapot vékonyan megkenjük az olvasztott vajjal. A széleken 3-3 cm-t üresen hagyva, vekonyan megszórjuk a felső lapot zsemlemorzsával, majd ráhalmozzuk a töltelék felét. Felhajtjuk a töltelékre a rövidebb tésztaszéleket, és a konyharuha segítségével szorosan feltekerjük.
Hajtott oldalával lefelé óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire emeljük a rétest, azonnal megkenjük olvasztott vajjal. A fenti módon elkészítjük a másik rétest is, majd 200 fokos sütőben 20-25 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk langymelegre hűlni. 4-5 cm széles, kissé rézsútos szeletekre vágjuk, porcukorral megszórva kínáljuk.
Az eredeti teljes írás Édesek és sósak: a 7 legfinomabb szilveszteri süti címen a Mindmegette.hu oldalon olvasható.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)