időjárás 5°C Emánuel 2023. március 26.
logo

Alapmártások: a francia konyha remekei

Magyar Nemzet
Forrás: Mindmegette
2023.02.01. 16:11
borítókép

A mártások a konyhaművészet igen magas szintjét képviselik.

Fajtasokaságuk elsőre ijesztő lehet, de ha a négy alapmártást tudjuk, sok gondunk már nem lehet. Segítségükkel feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet is és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, érdemes tehát kicsit odafigyelni rájuk – olvasható a Mindmegette cikkében.

A mártás vagy szósz a francia sauce szóból ered. A sauce a franciába a latin salsusból került, melynek jelentése: sós. A szószok az ételek ízét kiemelik, érdekesebbé, szaftosabbá, könnyen emészthetővé teszik azokat. Sokféle mártást, szószt, öntetet lehet megkülönböztetni: mást használ az ázsiai és mást az európai konyha, és sokan az ízesítőket és a saláta dresszingeket is ide sorolják.

Meleg alapmártás

A francia konyha által használt több száz féle mártást a 19. században Antonine Careme („a királyok séfje, a séfek királya”) rendszerezte, és alkotta meg a négy alapmártás kategóriáját. A mai mártáskategorizálások többször öt és hat féle alapmártásról beszélnek, mivel ide sorolják a paradicsomos mártásokat és a majonézt is. Mi most a négyes francia felosztást ismertetjük. A négy alapmártás négy alap összetevőt tartalmaz: tejet, világos alaplevet, vajat és sötét alaplevet.

Az eredeti cikk A négy alapmártás címmel a Mindmegette oldalán tekinthető meg.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Foodiesfeed)