Kánikulában lekvárt főzni megerőltető: egy idő után a forróság szinte elviselhetetlen, hiszen a munka pepecselős, és így viszonylag sokáig tart. Ha azonban sütőben készítjük a finomságokat, leegyszerűsödik a feladat – és egészségesebb lesz a végeredmény. A Fanny magazin cikkéből megtudhatjuk, hogyan készül ezzel a módszerrel a lekvár.
CSALJUK LE AZ IDŐT
A nagyobb gyümölcsöket, például a sárgabarackot és a szilvát sütés előtt húsdarálón daráljuk le. A kisebb bogyósokat kézi botmixerrel darabosra vagy krémesre is dolgozhatjuk. Ezzel a módszerrel amellett, hogy sűrűbb és simább állagú lesz a lekvárunk, felgyorsíthatjuk a főzési folyamatot.
ÍGY BIZTOSAN NEM ÉG LE
Egy mély, zománcozott fazekat öblítsünk ki ecettel, így nem fog leégni a lekvárunk. Arra vigyázzunk, hogy a gyümölcspépet ne töltsük színültig a fazékba, mert így sütés közben könnyen kifröccsenhet a massza.
ELÉG CSAK EGYUJJNYI
A fazekat állítsuk bele egy tepsibe, amibe öntsünk egyujjnyi vizet. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a sütő aljába folyjon a lekvár, valamint elősegítjük a párolgást. Sütés közben többször ellenőrizzük, és ha úgy látjuk, hogy elpárolgott alatta a víz, pótoljuk.
CUKOR NÉLKÜL EGÉSZSÉGESEBB
Az érett gyümölcsöknek magas a cukortartalma, ami a sütéssel karamellizálódik, így nem szükséges cukrot hozzáadni. Ha mégis úgy érezzük, hogy savanykásabb, még a sütés előtt keverjük el benne a cukrot. Ha szeretnénk ízesíteni, akkor a fűszereket is ilyenkor célszerű beletenni.
EZÉRT TILOS A KEVERGETÉS
A lekvárt a legalacsonyabb hőfokon kell sütni, hogy szép lassan elpárologhasson a leve. A sütési idő akár 4-5 óra is lehet, de ez függ a gyümölcs mennyiségétől. A gyümölcsöt kevergetni egyáltalán nem kell.
MEGÁLL BENNE A KANÁL
Készítsünk kocsonyásodási próbát, hogy megállapítsuk, mikor megfelelő sűrűségű. Ha már úgy látjuk, hogy elkészült a lekvárunk, tegyünk ki egy adagot kisebb tálkába, és várjuk meg, amíg kihűl. Ha megfelelőnek tartjuk az állagát, fejezzük be a sütést.
HAGYJUK JÓL KIHŰLNI
Míg sül a lekvárunk, csírátlanítsuk az üvegeket: elsőként mosogassuk el az üvegeket és a tetőket ecetes vagy mosogatószeres vízben, majd egy nagy fazékban körülbelül 15 percig főzzük forró, lobogó vízben. (A befőttesüvegek sterilizálásáról korábban már írtunk.) Ezután egy tiszta konyharuhán hagyjuk a levegőn kihűlni és megszáradni.
ÁLLÍTSUK ŐKET FEJRE!
Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket ne töltsük túl, csupán a nyakáig öntsük fel a lekvárral. Közben érdemes néhányszor megrázogatni, hogy kijöjjön a felesleges levegő. Szorosan zárjuk le celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. Ezután a még forró, megtöltött üvegeket állítsuk fejre 5 percre.
TAKARÓBA BUGYOLÁLVA
Végül mehetnek a száraz dunsztba. Ehhez béleljünk ki egy ládát plédekkel, és tegyük az üvegeket egymás mellé, végül tekerjük be a tetejüket is takaróval. Legyünk türelmesek, két-három napig is eltarthat, mire kihűlnek a lekvárok.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Shutterstock)