Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Taurus-botrány: terrorizmussal vádolja a Nyugatot Oroszország

Gyógyít, szépít, salaktalanít - ezért kellene mindennap kölest enned

Forrás: Mindmegette
2024.02.10. 06:27
borítókép

Rendkívül magas a rosttartalma, tisztítja a bélrendszert, könnyen emészthető, és a vércukorszint sem szökik tőle az egekbe.

Mindemellett pénztárcakímélő, könnyen elkészíthető és ezerféle étel alapanyagául szolgálhat. A szuperélelmiszerként is emlegetett köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik, mégis évtizedekig méltatlanul hevert a kamrák polcain.

Bár a gabonák jellemzően tele vannak értékes vitaminokkal és ásványi anyagokkal, a köles még így is kiemelkedik mind közül, élettani hatásai kivételesek. 

A KÖLES EGY IGAZI SUPERFOOD!

A köles az egyetlen gabonaféle, amely teljes értékű fehérjék mellett hétféle aminosavat tartalmaz. Magas a kovasav tartalma, ami jelentős szerepet játszik abban, hogy rugalmas legyen a bőrünk és fényes a hajunk, illetve a fluorral együtt gondoskodik az erős fogzománcról.

Magas metionin-, cisztin-, ciszteintartalma tartalma elősegíti a máj regenerációját. Az ásványi anyagok közül káliumból tartalmaz a legtöbbet, ami a szívizom ritmusát és működését szabályozza, megtalálható benne a sejtek regenerálódásához szükséges magnézium és vas, valamint a szellemi munkához szükséges foszfor, amely védelmet nyújt a depresszió és a fáradtság ellen is.

A köles az egyetlen lúgos hatású gabonaféle, és a legkevésbé allergizáló, emellett képes a salakanyagot kisöpörni a szervezetből. Plusz jó hír, hogy a köles gluténmentes, emiatt a belőle készült ételeket lisztérzékeny betegek is fogyaszthatják.

MIÓTA ESZÜNK KÖLEST?

A köles az emberiség legősibb kultúrnövényei közé tartozik. Az első adatok időszámításunk
előtt 7000-5000 év közötti időszakból, Kínából származnak, de akkoriban már gyakorlatilag egész Kelet-Ázsiában termesztették, a Föld népességének harmada alapélelmiszereként használta. Európában az újkőkorból kerültek elő első nyomai. Antik írásos emlékeinkben Püthagorasz, az ókori görög filozófus méltatta jótékony hatásai miatt.

A XIII. században Magyarországra beköltöző félnomád kunok a kölessel kapcsolatban több, korábbi felhasználási módot újítottak fel, de a táplálkozásban betöltött szerepe koronként változott. A kenyérgabonák megjelenésével fogyasztása fokozatosan visszaszorult, a XVIII – XIX. századtól szinte teljesen megszűnt Európában. 

ÍGY HASZNÁLD A KONYHÁBAN!

Szervezetre gyakorolt jótékony hatásain kívül a köles mellett szól, hogy elkészítése rémegyszerű,  tökéletesen beilleszthető a rohanós hétköznap estékbe, emellett sokoldalúan felhasználható. Varázsolhatunk belőle kiadós főételt, tökéletes húsok mellé tápláló köretként, de egy rostgazdag reggeli, édesség vagy egy könnyű saláta alapanyagaként is megállja a helyét. Íme, néhány recept!

GRILLCSIRKÉS KÖLES EGYTÁL>>> 

KÖLES TABBOULEH>>> 

JOGHURTOS KÖLESSALÁTA>>>

Még több nagyszerű recept található a Mindmegette oldalán.

Borítókép: Szervezetre gyakorolt jótékony hatásain kívül a köles mellett szól, hogy elkészítése rémegyszerű, emellett sokoldalúan felhasználható (Fotó: Shutterstock)