Apadnak a folyók, nem lesz újabb csapadék a héten

A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken.

null

Apadásnak indult a Sajó, a Bódva, a Hernád és az Ipoly; a vízgyűjtő területeken ezen a héten nem lesz újabb csapadék – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a Sajó szinte a teljes hazai szakaszon apad, a Hernádon érkező árhullám hatására elhúzódó tetőzés Kesztyéten térségében jár.

Sajópüspökinél, Sajószentpéternél és Felsőzsolcánál ütemes apadás mellett a másodfokú készültség szintje feletti vízállásokat mérnek.

Sajópéternél és Felsőzsolcánál várhatóan szerdán, Sajószentpéternél pedig pénteken csökkenhet a vízszint az első fok szintje alá – írták.

A Bódva szintén a teljes hazai szakaszon apad, az apadás már Szendrőnél is felgyorsult.

A Hernádon levonuló árhullám után folytatódik a lassú apadás, amelynek ütemét a szlovákiai Ruzsini tározó vízeresztése is befolyásolja.

Hidasnémetinél hétfő reggelre az első fok szintje alá csökkent a vízszint, Gesztelynél várhatóan vasárnapra lesz az első fok szintje alatt.

Közölték azt is, mivel a Tisza felső szakaszáról jelenleg viszonylag kevés víz érkezik, ezért a Sajó-Hernád-vízrendszer alsó szakaszán nem kell visszaduzzasztásra számítani, így az apadás várhatóan az alsó szakaszon is ütemesen megy végbe.

Az Ipoly Ipolytölgyes kivételével mindenhol apad, amit elősegít, hogy a héten nem lesz újabb csapadék. A Bodrogon pedig úgy vonul le az árhullám, hogy várhatóan nem éri el az első fok szintjét sem.

A vízügyes szakemberek még mindig folyamatos figyelőszolgálatot látnak el az érintett területeken, kisebb töltésszivárgások előfordulnak, de ezek beavatkozást nem igényelnek – áll a közleményben.

Szilkékben rejtezik „Szatmár Fekete Aranya”

Csak szilvából évente tíz tonnát dolgoz fel az uniós forrásból épült penyigei kisüzem. A Szatmár vidékén hagyományos tornácos házban működő „Lekvárda” bemutatószobájában ízlésesen felcímkézett üvegekben, szilkékben várja az érdeklődőket „Szatmár Fekete Aranya”. Az egészséges szatmári szilva­lekvár készítésének folyamatát az augusztus–szeptemberi főzési szezonban a tájat felfedező turisták is megtekinthetik. A manufaktúrával szomszédos Lekváriumba látogatók az egész idegenforgalmi szezonban kaphatnak kóstolóval egybekötött tájékoztatót őshonos gyümölcseinkről, a belőlük készített lekvárokról.

Tovább...

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.