Utolsó csepp
Zajlik a szüret, gyűlik a szőlő a kádakba, hogy megkezdődjön a borkészítés bonyolult folyamata. Ám nem mindenki ragaszkodik e hagyományos borászati stádiumokhoz. Megkeserítve a tisztességes termelők életét a csalók az italok édesítésével, adalékanyagok hozzáadásával trükköznek. Idén csak az első fél évben itthon ezernégyszáz hektoliter silány terméket kellett a forgalomból kivonni. Készül a szigorúbb bortörvény.
Sok magyar borász adta vissza termelői és kereskedői engedélyét a kilencvenes évek elején. Olyanok, akik betartották a törvény előírásait, amelyek szerint az nem szőlőbor, amelyet nem megengedett anyagok felhasználásával vagy módszerrel állítanak elő. Ezek a szakemberek nem csupán azért vonultak ki a borászatból ebben a sötét korszakban, mert az egykori szocialista országok árucserepiaca összeomlott – elképesztő mennyiségű ital maradt a termelők nyakán –, hanem azért is, mert a bormaffia rátette kezét az ágazatra. A bűnözők az ország minden részében nagyipari módszerekkel pancsolták az italokat, de a munkafolyamatok vezetőit is elkülönítették egymástól, hogy egy-egy hatósági razziánál véletlenül se szólja el magát a dolgozó, hogy mi folyik a vállalkozónál borkészítés címén.
Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.