időjárás 1°C Ambrus 2022. december 7.
logo

A szankciók miatt ki kell vezetni a benzinárstopot

Kisfilmmel emlékeznek meg a Don-kanyarnál elesett katonákról a gárdonyiak

Forrás: Országszerte
2021.01.12. 16:47
borítókép

Az alkotást a második világháborúban hősi halált halt gárdonyi katonák emlékművénél forgatták.

Mivel a jelenlegi járványhelyzet nem teszi lehetővé a hagyományos programokat, ezért a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ az online térben is elérhető kisfilmmel tiszteleg a II. világháborúban, a Don-kanyarnál hősi halált halt katonákra – olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL.hu cikkében.

Koós-Hutás Áron (középen) a Pannonia Allstars Ska Orchestra művésze idézte meg az Il Silenzio hangjegyeit.
Fotó: FEOL.HU/ÓDOR BALÁZS

A közel 8 és fél perces alkotásban Serfőző Simon Feledésből az emlékmű című versét mondja el Bobory Zoltán író, költő, előadóművész. A Gárdonyi Géza Általános Iskola diákjai, Csapó Botond igazgatóhelyettes és Varga-Molnár Anna tanárnő vezetésével, valamint a Gárdonyi Géza Könyvtár és Kulturális Központ munkatársai helyeznek el virágokat, gyújtottak mécseseket a Don-kanyarnál hősi halált halt gárdonyi katonák emlékművénél Koós-Hutás Áron trombitaművész Il Silenzio-dallamaira.

A kisfilmet a Fejér Megyei Hírlap munkatársa, Elekes Gergő készítette, és ami ide kattintva tekinthető meg.

Sztorozsevoje egri hősei

Hetvennyolc esztendővel ezelőtt, 1943. január 12-én Uriv térségében elszabadult a pokol. A szovjet 40. hadsereg erőszakos felderítést vezetett be a magyar királyi 2. honvéd hadsereg ott védekező alakulataival szemben, és a kezdeti sikereket kihasználva másnap, amikor mínusz 23 fokra süllyedt le a hőmérséklet és a sűrű köd miatt a látótávolság minimálisra csökkent, élei elérték Sztorozsevoje térségét, ahol az egri 20. könnyű hadosztály részei, az egri „Dobó István” 14. honvéd gyalogezred (zászlóaljai: egri 1/I-II., gyöngyösi 14/III.), a településtől délre pedig a losonci 23. honvéd gyalogezred (zászlóaljai: losonci 23/I., balassagyarmati 23/II., salgótarjáni 53/III.) a gyöngyösi 20. fogatolt könnyű tábori tüzérezreddel együtt küzdött aránylag jól kiépített és műszakilag megerősített állásaiban.

Az egri seregtest honvédei keményen helytálltak. Két napon keresztül – január 13-án és 14-én – rendkívül súlyos harcokat vívtak a túlerejű ellenséggel, és csak parancsra, óriási veszteségek árán törtek ki a bekerítésből. Eger város háziezredének legsúlyosabb ütközetnapjait korabeli jelentések, harctudósítások révén idézzük fel, megjegyezve, hogy a 14-esek ezredparancsnoka, az akkor 45 éves nemes nikelsbergi Nickl Károly alezredes pedig a magyar 2. hadsereg legkiválóbb törzstisztjeinek sorába tartozott.

Az egriek január 12-e éjjelén és 13-a hajnalán három vállalkozást is indítottak, hogy felderítsék a velük szemben gyülekező ellenséges erők nagyságát és szándékait. A hadizsákmány mellett sikerült „nyelvet” is szerezni, a 14-esek öt szovjet katonát ejtettek foglyul. A kihallgatásokat követően „a hadosztályparancsnok arra a következtetésre jut, hogy az ellenség rövidesen a 14. gyalogezred védőkörletét is támadni fogja. Erről úgy a 14. gyalogezred parancsnokát, mint a tüzérezred parancsnokát tájékoztatja.”

Január 13-án, szerda reggel 9 órakor erős tüzérségi és aknavető tűz feküdt a 14/III. zászlóalj állásaira az otticsihai erdő felől, majd egy szovjet zászlóalj indult rohamra, a támadás azonban hamar összeomlott a védők tüzérségi és gyalogsági nehézfegyvereinek össztüzében. Kilenc óra tíz perkor a 14/II. zászlóalj állásait rohanta meg egy ellenséges zászlóalj, amit a gyöngyösi tüzérek tüze állított meg. Aztán „9 h 30 I-kor újabb támadási hullám indul a 14/II. zászlóalj ellen, mely egészen a harckocsiárokig jut előre, ott azonban a gyalogsági fegyverek elhárító tüzében teljesen összeomlik, az ellenség kis részével visszafut, zöme azonban holtan fekszik az állások előtt. Ezen támadás után negyedórával újabb zászlóalj támadása bontakozik ki az erdőből, mely a 14/II. zászlóalj drótakadályáig jut előre, ott hasonlóképpen összeomlik.” Délelőtt 10 órától újabb támadás indult az egri 14-es honvédek, valamint az 53/III. zászlóalj állásai ellen. „Több igen erős hullámban tör az ellenség mindenütt az első vonalainkra. Mint későbbi jelentésekből kiderül, ittas állapotban. Több tiszt határozottan látta, amint hátulról ostorral hajtották az ellenséges gyalogságot előre.”

A teljes cikk ide kattintva érhető el.