időjárás 3°C Mária 2022. december 8.
logo

Felelősséggel tekint betegeire a szécsényi gyógyszerész

Forrás: Országszerte
2021.02.05. 20:01
borítókép

A gyógyszerreklámok gyakori szlogenje: kérdezze meg gyógyszerészét! A Nool megkérdezte.

– Mikor és miért döntött úgy, hogy gyógyszerész lesz?

– Mindig is érdekelt az egészségügy. Bátonyterenyén laktunk, a salgótarjáni Bolyai János Gimnázium tanulója voltam. Szerettem a kémiát, a biológiát, fakultációnak is ezt a két tárgyat választottam. Mindig azt terveztem, hogy orvos vagy gyógyszerész leszek. Végül az utóbbi mellett döntöttem, Debrecenben végeztem el a szakot. Sok hasznos gyakorlati ismeretre tettem szert két salgótarjáni gyógyszertárban, amelyekben egyetemi gyakorlatomat töltöttem. Mindkét helyen nagyon sok hasznos szakmai tanácsot kaptam a gyógyszertár vezetőitől.

– Milyen különböző feladatokat láthat el tulajdonképpen egy gyógyszerész?

– A köztudatban a gyógyszerész a gyógyszertárakban dolgozik. Azonban vannak, akik a kórházi ellátásban vesznek részt, és olyanok is, akik kutatómunkát végeznek. Bárhol is dolgozzon a gyógyszerész, az adott területhez szükséges szakmai vizsgával kell rendelkeznie. Mint mindenütt, nálunk is fontos a folyamatos képzés, csak így lehetünk naprakészek.

Dr. Körmendi Adrienn két salgótarjáni gyógyszertárban szerzett hasznos tapasztalatokat
Fotó: Sz. F. / NMH

– Mikor és milyen kérdésekkel fordulnak önök felé a betegek?

– Az orvosok által felírt gyógyszerek kiadásával nincs különösebb probléma, ebben az esetben is felhívjuk a páciensek figyelmét a gyógyszeradagolás betartására. Egyre többen keresnek fel minket azzal a kérdéssel, hogy mit ajánlunk fejfájásra, mit javasolunk az immunrendszer erősítésére, mit tudnánk adni, hogy nyugodtan tudjon aludni az ember, milyen lázcsillapítót javasolunk, s más ezekhez hasonló kérdésekkel fordulnak felénk. A válaszokban érhető tetten a gyógyszerészek felelőssége. Tudnia kell, hogy a páciens milyen gyógyszereket szed rendszeresen, egy beállított gyógyszer adagolása mellett nem mindegy, hogy mit ajánlunk számára. Van, ami kiolthatja az általa szedett másik gyógyszer hatását vagy éppen növelheti azt vagy akár komolyabb elváltozást is okozhat a szervezetben. Napjainkban egyre inkább elterjedt, főleg az idősebb korosztály körében a polifarmácia, ami azt jelenti, hogy egyszerre többféle gyógyszert is szednek, olyanokat is, amelyekre talán nincs is szüksége a szervezetnek. Ugyanakkor fontos, hogy az emberek folyamatosan pontosan szedjék a diagnózisból adódó gyógyszereiket, s azokat, amelyeket mi ajánlunk számukra. Fontosnak tartom, hogy az ügyfeleink bizalommal forduljanak hozzánk.

– Fiatalon, kilencéves diplomával a zsebében lett vezető. Mi minden tartozik a feladatai közé?

– Elég sokrétű a munkám. Például logisztika, a kollégáim munkabeosztása, megbeszélések, a velük való kapcsolattartás. Figyelemmel kell kísérni az új gyógyszerek megjelenését, folyamatosan képezni kell magam szakmailag, és nyilván a megrendelések is a feladataim közé tartoznak.

– Mit jelent önnek a gyógyszerész pálya?

– Több mint egyszerű mindennapi feladat, valódi hivatás, elkötelezettség a munkám és az emberek iránt. A szakma szeretete elengedhetetlen, és az emberekre való odafigyelés, a felelősségérzet is. Úgy érzem, hogy annak idején jól döntöttem. A gyógyszerész közvetlenül vagy közvetve hozzájárul az emberek egészségének megőrzéséhez, s ez nagyon jó érzés.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben arról írtunk, hogy elkezdődött a békéssámsoni szépkorúak oltása is, amiről Annus István, a település polgármestere számolt be: A békéssámsoni szépkorúak Orosházán kapták meg az oltást.