időjárás 13°C Hugó 2023. április 1.
logo

Évtizedek óta virágokat termeszt a szécsényi család

Forrás: Országszerte
2021.04.14. 17:47
borítókép

Vizi Zoltán és családja számára nemcsak megélhetést biztosít a virágok termesztése, hanem örömet is jelent.

A kertészkedést középiskolás korában kezdte, amikor a családi ház kertjében, egy 20 négyzetméteres fóliasátorban termesztett virágokat. Még egy év volt hátra a felsőfokú tanulmányaiból, amikor úgy döntött, egyéni vállalkozóvá válik. A tanulás mellett keményen dolgozott. Megkapta a nagyszülők házát, amelynek kertjében két 200 négyzetméteres fóliasátrat állított fel – derül ki a cikkből.

Az 1990-es évek végén a város déli részén vásárolt egy 2,5 hektáros területet, ahol ma már összesen 4000 négyzetméter területen állnak a fóliasátrai. A nagyszülőktől kapott házat és kertjét is korszerűsítette. A fejlesztéseket önerőből, pályázati pénzből és hitelből valósította meg. Most tavasszal a muskátlik és egyéb balkonnövények sokasága mellett a palántafélék is eladásra várnak a sátrakban.

A vevők köre megbízhatóságának köszönhetően évről évre bővült. A magánvásárlók mellett egyre több önkormányzat vásárol nála virágot a települések parkjaiba. Az évek során bővült a viszonteladók köre, ma már egyre több virágüzletben nagykereskedelmi hálózatban kaphatók az általa termesztett virágok. A szigetszentmiklósi nagybani piacon is jelen vannak termései.

Vizi Zoltán kertész az üvegházban. Hosszúra nyúlt a tél, sokat kellett az idén fűteni. Fotó: Sz.F. / NMH

Vizi Zoltán tisztában van a folyamatos képzés fontosságával. Az agrármérnöki diploma megszerzését követően növényvédő szakmérnöki tanulmányokat folytatott, és mérnök-tanári diplomával is rendelkezik.

Elmondta, hogy a vírushelyzet keményen érintette a kertészetét. Egyfelől az önkormányzatok részéről kevesebb a megrendelés, és visszamondás is előfordul. A munkaerőnél is érződik a vírushelyzet, most sokkal nehezebb alkalmi munkást szereznie.

A meghosszabbodott tél, a tavaszi mínuszok miatt a sátrait most is fűteni kell. A téli időszakban csak egy 1000 négyzetméteres sátrat fűtött, viszont tavasszal a palánták szétültetésével, már a másik sátorban is be kellett fűtenie. A szezonban 35–40 köbméter tűzifa, 25-26 tonna szén, 80–100 köbméter fűrészpor ég el a kazánokban. Fűtéskorszerűsítésre pályázatot nyújtott be, s reménykedik a sikerben.

– Annak ellenére, hogy naponta több mint tíz órát kell dolgoznom, számomra igazi örömet jelent a kertészkedés. A fizikai munka mellett a szellemi leterheltség is jelentős, egyszerre számos dologra kell figyelni. A szerteágazó, szervező, irányító és egyéb feladat csak nyugodt családi háttér mellett végezhető – mondta.

A korábban már Nógrád megyei Vállalkozói díjban is részesített, családcentrikus édesapa három gyermeket nevel feleségével. Aktív a város közéletében is, önkormányzati képviselő s a helyi polgárőrség elnöke.

Az eredeti cikk a virágokat termesztő családról IDE kattintva érhető el.

Korábbi cikkünkben szintén egy szécsényi család munkásságáról írtunk. Generációról, generációra száll ugyanis a mezőgazdaság szeretete, a föld művelése a Sümegi családban. Sümegi János elismert szakemberként irányította egykor az országos hírű helyi termelőszövetkezetet. Egy időben a térség országgyűlési képviselője is volt: Három generáció óta műveli a földet a szécsényi család.