időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Kilencedszer rendezték meg a Mangalica Napokat Székesfehérváron

Forrás: Országszerte
2021.09.05. 17:44
borítókép

Sült malacot, friss tepertőt és mangalicazsírban pattogtatott kukoricát is lehetett kóstolni ezen a hétvégén.

Egykor el sem lehetett képzelni egy magyar vidéki háztartást sertéshús fogyasztása nélkül, aztán egy időben rossz hírét keltették a disznónak azzal, hogy egészségtelen, mára azonban – főként a mangalica nemzetközi sikerének köszönhetően – ismét divatos lett - olvasható a Fejér megyei hírportál, a FEOL cikkében.

A mangalica igénytelen, mert a vaddisznó sok tulajdonságát megőrizte, de az ötvenes évektől a hússertésfajták kiszorították, számuk rohamosan csökkent, ezért 1973-ban védetté nyilvánították. A rendszerváltáskor alakult meg a Mangalicatenyésztők Országos Egyesülete, s nekik köszönhető, hogy ma már a fajta nem veszélyeztetett.

Fotó: Tihanyi Tamás / FEOL

A hagyományost ötvözték a különlegessel

 

Amikor 2007-ben szervezni kezdték az első fesztivált, a cél a tenyésztők és termékkészítők bemutatásán túl – csakúgy, mint a többi gasztrofesztivál esetében –, a hagyományteremtés volt. Ezt elérték, így más nagyvárosok mellett 2012-től már Fehérváron is visszatérő vendég a Mangalica Napok, országosan a negyvenharmadik, Fehérváron a kilencedik kezdődött el pénteken a Palotai kapu téren. Horváth Miklós Csaba képviselő megerősítette, a vásár a város hagyományos eseményei közé tartozik, és megköszönte a szervezőknek, amiért kitartanak a megyeszékhely mellett.

Veégh Attila főszervező hozzátette, közvetlen kapcsolatot akarnak tartani a termelők és a fogyasztók között, s ez sikerült, hiszen tőlük nem ritkán tele szatyrokkal mennek haza a látogatók.

Erről beszélt Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke is.

Fotó: Tihanyi Tamás / FEOL

Képgaléria: IX. Mangalica Napok Székesfehérváron

Aki belefeledkezett a vásári sétába, láthatta, hogy a tenyésztők többsége a környékről érkezett, de azt is, hogy a mangalicások mellett más kistermelők is eljöttek, akik lekvárt, fűszert, sajtot, szörpöt, mézet kínáltak.

(Borítókép forrása: FEOL/Tihanyi Tamás)