időjárás 12°C Diána, Rikarda 2021. September 18.
logo

Lejárnak a holt-tiszai stégbérletek, az illegálisokat elbontják

Forrás: Országszerte
2021.09.13. 15:29

Az eddig rendezetlen sorsú, elhanyagolt vagy gazdátlan építmények helyzetét pedig a továbbiakban szabályozni, rendezni fogják – írja a Jász-Nagykun-Szolnok megyei hírportál, a szoljon.hu.

Ez év végén lejárnak a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivízig) vagyonkezelésében lévő Alcsi-Holt-Tisza vízfelületének használata kapcsán korábban kötött stégbérleti szerződések, január elsejétől pedig egységes eljárásrend mentén kötik meg az újakat a felek. Erről tartottak sajtótájékoztatót hétfőn az érintettek.

Lovas Attila, a Kötivízig igazgatója elöljáróban elmondta, hogy az igazgatóság az Alcsi-Holt-Tiszáért Közalapítvány kuratóriumával és a halászati jogot gyakorló Tisza Horgászegyesülettel többkörös megállapodást kötöttek, s ennek mentén alakították ki a jövő január elsejétől érvényes stégbérleti szerződésekben foglaltakat, melynek legfontosabb eleme, hogy

az eddig rendezetlen sorsú, elhanyagolt vagy gazdátlan építmények helyzetét a továbbiakban szabályozni, rendezni fogják.

Katona Gábor, a Kötivízig osztályvezetője arról szólt, hogy a jelenleg szerződéssel nem rendelkező stégeket megjelölték, s a bontásukat megkezdték. Azok a bérlők, kiknek a stége elhanyagolt, szemrevételezés alapján biztonságos használatra alkalmatlan, ők felszólítást kaptak a stég felújítására, s amennyiben a felszólításnak nem tesznek eleget, az építményt felszámolják. Az Alcsi-Holt-Tiszán 1144 bemért stég és stéghely van. Az utóbbi négy évben 153 új építmény létesült. A felszólított bérlők száma 74 – olvasható a hírportálon.

Fotó: Bugány János / MTI/Bugány János

Süle Tamás, a Tisza Horgászegyesület elnöke hangsúlyozta, hogy a közterületről megközelíthető gazdátlan stégek közül a szervezete javaslata alapján ideális helyen elhelyezkedő építmények közösségi használatba kerülnek.

Ezeket a horgászegyesület fogja fenntartani és határozza meg a használatuk szabályait. A parthasználat szabályozásának egyik legfontosabb kitétele, hogy a közterületről megközelíthető vízállások kapcsán a partra tilos kerítést vagy kaput építeni.

A stégbérleti szerződések ugyanis csupán a vízfelület használatára vonatkoznak, ezért a part önkényes lekerítése nem elfogadható.

A sajtótájékoztató végén elhangzott, hogy a stégbérlők számára immáron csak az új, egységesített, a tiszai úszóművek esetében 2016-ban kötött szerződési eljárásmód az irányadó. A jövő januártól kötendő tíz éves szerződés éves díja pedig 20 ezer forintba kerül majd.

A teljes cikk ITT érhető el.