időjárás 12°C Előd 2021. October 22.
logo

Batthyány özvegye a Pápa melletti Dákán élt haláláig

Forrás: Országszerte
2021.10.13. 12:45

A mártír miniszterelnök, Batthyány Lajos özvegyéről, gróf Zichy Antóniáról és barátjáról, gróf Teleki Lászlóról emlékezett meg az Elsősorban pápai Városbarát Egylet.

Sokéves hagyományaihoz híven a városi könyvtárral szemközti épületen lévő Batthyány-domborműhöz vitt emlékkoszorúkat az Elsősorban pápai Városbarát Egylet az október 6-i nemzeti gyásznapon, tisztelegve gróf Batthyány Lajos, valamint az aradi tizenhármak emléke előtt. Idén Batthyány felesége, gróf Zichy Antónia születésének 205., valamint gróf Teleki László politikus, író születésének 210., halálának 160. évfordulója kapcsán is fejet hajtottak – írja a Veszprém megyei hírportál, a veol.hu. A megemlékezésen Váminé Molnár Emma nyugalmazott könyvtáros, egyleti önkéntes idézte fel Zichy Antónia életútját, illetve a Batthyány család Pápához és környékéhez való kötődéseit.

Fotó: Laskovics Márió/Veszprém megyei hírportál

Batthyány özvegye az emigrációból hazatérve a Dákán megvett kastélyában élt 1858-tól 1888-as haláláig visszavonultan, a passzív ellenállás élő jelképeként. Itt a nemzeti ellenállás számos tagja kereste fel, vendégeskedett nála, többek között Deák Ferenc, Teleki László és a nemzeti hagyományokat hűen ápoló Vaszary Kolos, a későbbi bíboros is.

– Utóbbi pápai tanárkodása idején, diákjai élén vonult Dákára, amikor Pápa és vidéke lakossága tisztelgő látogatást tett a száműzetésből hazatért, Dákán vendégeskedő Teleki Lászlónál. 1861. február 28-án öt-hatszáz főnyi tömeg gyűlt össze a református főiskola udvarán. Nemzeti zászló alatt vonultak az Akasztó utcán, a mai Batthyány utcán Dákára, útközben a környék hazafias érzelmű falusijai is csatlakoztak hozzájuk. A kivilágított dákai kastély előtt Himnuszt, Kossuth-nótát, Klapka-indulót énekelt a tömeg, Tarczy Lajos pápai főiskolai tanár, volt ’48-as nemzetőr és Vaszary Kolos bencés tanár pedig köszöntő beszédeket mondtak. Vaszary közreműködésével özvegy Batthyányné a pápai bencés gimnázium iskolazászlajának „zászlóanyja” is volt. Az általa adományozott zászlószalagot a pápai múzeum máig őrzi – mondta Váminé Molnár Emmától.

Az egylet önkéntesei a Batthyány-relieftől átvonultak a Március 15. téri önkormányzati megemlékezésre, ahol a honvédemlékműhöz is koszorút helyeztek el.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!