időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Kalocsa is szeretne részt venni a vízmegtartó projektben

Forrás: Országszerte
2021.10.11. 17:46
borítókép

A napokban Bátya volt a LIFE-MICACC konferenciasorozat egyik állomása, amelyen dr. Filvig Géza Kalocsa polgármestere is részt vett.

Fotó: Gábor János

A napokban Bátya volt a LIFE-MICACC konferenciasorozat egyik állomása, amelyen dr. Filvig Géza Kalocsa polgármestere is részt vett – olvasható a BAON cikkében.

A kalocsai polgármester is részt vett az éghajlatváltozáshoz történő helyi szintű alkalmazkodásról és a vízmegtartás lehetőségeiről szóló LIFE-MICACC konferenciasorozat múlt heti, bátyai állomásán. Dr. Filvig Géza közleményben reagált az elhangzottakra: azt írta, jó példa lehet a város számára a rendezvénynek otthont adó község, ahol 2020-ban az elsők között alakítottak ki csapadékvizet gyűjtő tározót, ráadásul egy olyan területen, ami korábban illegális szemétlerakóként éktelenkedett. A szabálytalanul kidobott használati cikkek és a nagy mennyiségű építési törmelék helyén ma pavilonokkal felszerelt szabadidőpark és horgászatra is alkalmas tó áll, mólóval, csónakkikötővel, gyaloghíddal. A projekt hivatalosan egy klímavédelmi kérdéseket feszegető online felméréssel és a Bátyai Zöld Falunappal zárult idén szeptemberben – azóta mintaként emlegetik országszerte.

A rendezvényen felszólalt a bátyai LIFE-projektet tavaly átadó dr. Dukai Miklós is. Az önkormányzati helyettes államtitkár sorra vette, hogy milyen előnyökkel jár egy település számára a vízmegtartás, amiben – illetve más innovatív ötletek megvalósításában – partnernek tűnnek a gazdálkodók is. A község szintén komolyan veszi a zöldgondolkodás terjesztését, amit önkormányzati feladattá emel. Fekete Csaba polgármester megnyitott két új, klímaadaptációs referensi és projektkoordinátori munkakört, amelyekre szakirányú végzettségű, angolul beszélő pályázókat várnak.

A LIFE-MICACC konferenciasorozat keretében Bátyával együtt öt különböző adottságokkal rendelkező helység vízmegtartó beruházását mutatják be az arra nyitott települések számára. Ilyen Kalocsa is, ahol hamarosan megkezdődhet egy nagyon hasonló projekt, a nyugati városhatáron futó Csorna–Foktői-csatorna mentén, az úgynevezett „gyümölcsutcák” (Cseresznye, Barack, Mogyoró stb.) ma még rendezetlen végén.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Gábor János