időjárás 21°C Róbert 2023. június 7.
logo

Tűzben születnek a salgótarjáni képzőművész zománcművei

Forrás: Országszerte
2021.10.22. 10:28
borítókép

Az ötvösség több ezer éves díszítőanyagában, a zománcban rejlő lehetőségekkel játszik és kísérletezik Losonczy Ildikó.

Az ötvösség több ezer éves díszítőanyagában, a zománcban rejlő lehetőségekkel játszik és kísérletezik a salgótarjáni Losonczy Ildikó. Az elmúlt majd’ hét évtizedben alkotói életútja egybeforrott a képzőművészettel, pont úgy, ahogyan képein a porrá tört színes üveganyagok is elválaszthatatlanul összeolvadnak a fémlemezzel – olvasható a Nógrád megyei hírportál, a nool.hu cikkében.

Losonczy Ildikóval jelenlegi kiállításának helyszínén, a salgótarjáni Libri könyvesboltban találkozott a portál munkatársa, ahol a falakat tizenöt tűzzománc kép színesíti. E műveket szemlézve hirtelen csak egy gondolat üt szöget az ember fejébe: a tűzzel való játék olykor csodákra képes!

Gondolom, sok művésztől hallották már, hogy gyermekkora óta az alkotás rabja. Nos, magam sem mondhatok mást, minthogy már kislányként megnyugvással töltött el, ha a színek életre keltek a kezeim között

– emlékezett vissza Losonczy Ildikó.

Egerben született, de kétéves kora óta Salgótarjánban él. A rajzolást sosem unta meg, sőt a gimnáziumi évei alatt szakkörökben tett az alkotói fejlődéséért. Ezután sem mondott le szenvedélyéről, Czinke Ferenc és Iványi Ödön útmutatásai és tanácsai révén egyre inkább magába szippantotta a képzőművészet varázsos világa. Később az egri tanárképző főiskolán rajz és biológia szakos tanárként diplomázott, ezután vállalt tanítói állást is, de elsősorban dekoratőri és alkalmazott grafikai munkákon dolgozott.

Losonczy Ildikó egyik tűzzománc munkájával a könyvesbolti tárlaton. Már gyermekkorában megérintette az alkotás varázsvilága. Fotó: L. B./NMH

– Sokáig részt vettem a megyében szervezett amatőr képzőművészeti táborokban, de országszerte megfordultam a különböző alkotótelepeken is. Számos kiállításon bemutatkozhattam a megye iskoláiban, művelődési házaiban, könyvtáraiban, múzeumaiban és kulturális rendezvényein. Nógrád határain túl is hívtak csoportos és egyéni tárlatokra – mesélte az alkotó, aki több szakkört levezetett már.

Losonczy Ildikó pár éve Pozsonyba is eljutott műveivel, amikor is a Balassi Bálint Asztaltársaság – melynek máig aktív tagja – és a Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete egy közös kiállítást hívott életre a határon túli kapcsolatápolás jegyében. A Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének 1994 óta szintén tagja, itt elsősorban grafikusművészként tartják számon, de a művészeteknek több ága is foglalkoztatja.

Tűzzománckészítéssel már több mint tizenöt éve foglalkozom. E technikával akkor ismerkedtem meg közelebbről, amikor a tűzhelygyárban dekoratőrként ténykedtem. Beleszerettem ebbe a világba, így a vállalat által szervezett zománcművészeti táborok alapítói között is helyet kaptam

– ismertette a zománcművész, hozzátéve: – A zománccal és a tűzzel való kísérletezés közben törekszem a sajátságos és egyedi szimbólumok megformálására, de történelmi korokból is bátran átemelem a jelentősebb, érdekesebb motívumokat, valamint karaktereket.

Beszélgetésünk végére kirajzolódott: Losonczy Ildikó 67 évesen még mindig fiatalokat meghazudtoló energiával alkot, s egyértelművé vált, hogy tervei között sem szerepelhet más, mint a folyamatos festés.

Szívéhez nőttek a könyvek is

A könyvesbolt művészetbarát kezdeményezésének az a legfőbb célja, hogy minél többen megismerjék szűkebb hazánk tehetségeit. Ennek köszönhetően már több nógrádi alkotó munkája is színesítette az üzlet falait. Losonczy Ildikó szerint az irodalom és a képzőművészet jó páros, ő maga is nagy könyvbarát. A szépirodalmat és az ismeretterjesztő olvasmányokat szereti leginkább. Mint mondta: otthonában a kötetek száma, csakúgy mint a festményeké, már-már megszámlálhatatlan.