Besliahegyen gyűjtik a népszerű krémmézet a rendőr saját méhei

Gyócsi Krisztián nagyapja több mint ötven éven át méhészkedett, a fiatal méhész gyerekként szívesen sertepertélt a kaptárok között.

null

Végül 2006-ban határozta el, hogy folytatná a családi hagyományt. Három méhcsaláddal kezdtek, mára már száznegyven dolgozik kaptáraikban – írja a Somogy megyei hírportál, a Sonline.hu.

Ez a kaptárvas legalább ötven­éves, még a nagyapámé volt, mai napig ezt használom

– mutatta az örökségként kapott speciális eszközt a besliahegyi méhész.

– Az idén jó évet zártunk, három év után sikeresen tudtunk akácmézet termelni, és a többi mézfajtából is lett bőségesen – mondta el a méhész. A munkába két nagyobb kislánya is besegít, főleg a pörgetésben, a legkisebb kétévesre pedig a mézkóstolásban számíthatnak. A hagyományos mellett krémmézeket is készítenek.

Többször kell mozgatni, meg kell törni a kristályokat, és attól lesz puha a méz, a beltartalmi értéke nem változik, de könnyebb fogyasztani

– mutatta a különleges állagú repcemézet. Hozzátette: a gyomorsavproblémákkal küzdőknek előszeretettel ajánlja, a kávéjukba is ezt a mézet teszik reggelente. Az öreglaki iskolában mind a gyerekek, mind a tanárok csodálkozva nézték, milyen puha ez a méz, és szívesen kóstolták.

A repce- és akácméz mellett vegyes virágmézet is készítenek, utóbbi fogy a legjobban, valószínű a kedvezőbb ára miatt. De ünnepek előtt kedvelt a mézbe áztatott saját ter­mesztésű diójuk is. Közel ötszáz Milotai 10-es fajtájú diófájuk cseperedik 3,5 hektárnyi területen.

A teljes cikk a Sonline.hu oldalán olvasható el.

Borítókép: Gócsi Krisztián (Kovács Tibor/Sonline.hu)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.