Már a Vénuszhoz közeledik a Merkúrhoz tartó űrszonda

A BepiColombo európai–japán űrszonda csütörtökön tízezer kilométeres közelségbe kerül a Földhöz legközelebbi bolygóhoz.

Forrás: MW2020. 10. 15. 11:21
null
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Vénusz közelsége lefékezi a szondát és módosítja a Merkúr felé vezető pályáját. Közép-európai idő szerint hajnali 5 óra 58 perckor kerül a több mint egymilliárd eurós BepiColombo a legközelebb a Vénuszhoz.

Ez különleges manőver, de olyan sok hely van és olyan jól ki van számítva, hogy nem aggódunk – mondta Simon Plum, az Európai Űrügynökség (ESA) műholdirányító központjának (Esoc) munkatársa.

A Naprendszer legkisebb és leggyorsabb bolygója, a Merkúr felé tartó útján a mintegy négy tonna tömegű, négy részből álló űreszköz jövő augusztusban még egyszer megközelíti a Vénuszt, akkor 550 kilométeres távolságban, majd összesen hatszor repül el a Merkúr mellett, mielőtt 2025-ben rááll végleges pályájára. Addigra a 2018-ban indult űrszonda már kilencmilliárd kilométert fog megtenni.

A csütörtöki manőverben nagy szerep jut a kutatóknak, a szonda fedélzetén lévő tizenegy műszerből hét a Vénuszról fog adatokat gyűjteni. A Földdel szomszédos bolygó a figyelem középpontjába került, amikor szeptemberben légkörében foszfint fedeztek fel, amely akár élet jelenlétére is utalhat.

A misszió a Merkúrt megcélzó első európai űrprojekt. A BepiColombo tulajdonképpen két űrszonda – egy európai és egy japán fejlesztésű –, amelyet egy közös platform segítségével juttatnak el a bolygóra. Amikor a platform 2025-ben a Merkúr mágneses mezeje körüli pályára áll, az űrszondák megkezdik munkájukat: az európai szonda a felszínhez közel repül majd, és igyekszik felmérni annak összetételét, a japán szonda társánál magasabb pályára áll, és a bolygó mágneses terét, illetve ritka légkörét vizsgálja majd.

Az ESA és a Japán Űrügynökség (JAXA) által közösen indított BepiColombo fejlesztésében magyar kutatók is részt vettek.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Bemutatták a világ első mobil betegmozgató robotját

A dán kiszolgálórobot-gyártó vállalat, a PTR Robots bejelentette, hogy mostantól világszerte elérhető a betegek biztonságos mozgatását és rehabilitációját ellátó robotja. Az egészségügyi szakemberekkel közösen kifejlesztett PTR robot a világ első olyan önjáró, intelligens robotikai megoldás, amely rugalmasan képes közlekedni bármilyen egészségügyi vagy gondozási célokat szolgáló létesítményben.

A robot segítséget nyújt a mozgásképtelen vagy mozgásukban korlátozott betegek áthelyezésében és rehabilitációjában, leveszi a terheket a szakszemélyzet válláról és felszabadítja őket a fokozottan munkaigényes feladatok végzése alól. Az első ilyen robot alkalmazása ugyanakkor csökkenti a fertőzések kockázatát is, mivel egy beteg áthelyezéséhez a robot használata esetén elegendő egyetlen gondozó jelenléte.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.