Hackerek fértek hozzá a koronavírus-vakcina adataihoz

A tesztalanyok személyes adatai nem szivárogtak ki, de nem tudni, milyen egyéb információkhoz férhettek hozzá az elkövetők – írja a Délmagyar.hu.

Forrás: MW2020. 12. 10. 17:24
null
Egyelőre nem világos, hogy miként zajlott le a kibertámadás Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Illetéktelenek fértek hozzá a Pfizer és a BioNtech vállalat által közösen kifejlesztett koronavírus-oltóanyaggal kapcsolatos adatokhoz egy, az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) elleni kibertámadás során – közölte szerdán az amerikai gyógyszergyár és a német biotechnológiai cég.

A gyógyszerek és vakcinák európai uniós engedélyeztetésével foglalkozó EMA néhány órával korábban közölte, hogy kibertámadás érte.

A Pfizer és a BioNTech szerint a tesztalanyok személyes adatai nem szivárogtak ki, s az EMA biztosította őket, hogy a történtek nem lesznek kihatással az engedélyeztetési folyamat ütemtervére.

Egyelőre nem világos, hogy miként zajlott le a kibertámadás
Fotó: PEXELS

Egyelőre nem világos, hogy miként zajlott le a kibertámadás, ki a felelős azért, és milyen egyéb információkhoz férhettek hozzá az elkövetők.

A Pfizer és a BioNTech vállalatok által közösen kifejlesztett oltóanyagot Nagy-Britanniában már engedélyeztették. Az EMA a tervek szerint december 29-ig le akarja zárni az oltóanyag kiértékelését, bár közölte, hogy ez az időpont még változhat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Pszichoterápiás klinika pácienseit zsarolta meg a kiberbűnöző

Sokkoló bűncselekmény van folyamatban Finnországban, egy ismeretlen kiberbűnöző a bizalmas információik nyilvánosságra hozásával zsarolja a magánkézben lévő Vastaamo pszichoterápiás klinika múltbéli betegeit. A jelenlegi információk alapján a bizalmas orvosi dokumentumaik egy 2018 novemberében történt hackelés során kerültek ki az intézettől, legalább kétezer páciens lehet érintett az ügyben, a személyes adataik mellett a kezelőorvosaik jegyzetei kerültek zsaroló birtokába.

Egyelőre nem világos, hogy ugyanaz a személy lopta-e ki annak idején az adatokat, mint aki most a nyilvánosságra hozásukkal zsarolja a klinikát és a betegeket. Könnyen elképzelhető, hogy nem, ugyanis a betörésre csak idén szeptemberben derült fény, miután a zsaroló felvette a kapcsolatot a klinika három alkalmazottjával, 40 bitcoint (olyan 164 millió forintot) követelt az információk törléséért.

A sikertelen zsarolási kísérletet követően a kiberbűnöző legalább 300 beteg dokumentumait tette elérhetővé a sötét weben, majd elkezdett e-maileket küldözgetni a pácienseknek, hogy fizessenek 200 eurónyi bitcoint, különben az ő adataikat is közkinccsé teszi. Egyes páciensek állítólag maguk vették fel a kapcsolatot a bűnözővel az információik kiszivárogtatásától rettegve, tőlük olyan 550 eurónyi bitcoint követelt a zsaroló.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.