Működőképes a rajongó által készített csillagkapu + videó

Épphogy csak konkrétan féregjáratot nem lehet nyitni vele – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 28. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem áll távol a sci-fi szériák rajongóitól, hogy kiemelkedő igényességű és komoly tudást igénylő hobbiprojektek segítségével kapcsolódjanak a kedvenc könyveikhez, filmjeikhez, vagy éppen tévésorozataikhoz. Ezúttal Kristian Tysse dekoratív csillagkapuja kapott figyelmet, amellyel ugyan már már október közepén elkészült, azonban eddig nem jutott el a fősodratú médiába a híre.

A csillagkapu és a hozzá tartozó tárcsázó borítását 3D-nyomtatással készítette Tysse, a kinézetüket az SG-1 sorozatban megszokott, tejútrendszerbeli variáns alapján mintázta. A szerkezet lelkét a csillagkapu talapzatába épített Raspberry Pi miniszámítógép adja, a féregjáratot pedig LED-ekkel és végtelen tükör effekttel keltette életre. A tárcsázóban egyedi nyomtatott áramköri lap található.

A járat létrehozásához a sorozatban látott valamelyik kódot kell beütni a tárcsázóeszközön, az ékzárak kódolásakor forog a kapu szimbólumokat tartalmazó gyűrűje, és a vörös fényeket használó zárszerkezetek is működnek. A féregjárat legfeljebb 38 percig marad aktív, közben pedig a megfelelő hangeffektek mellett válogatott idézetek is hallhatóak a tévésorozatból.

A projekt iránt érdeklődők Tysse webhelyén 39 euróért megvásárolhatják dekoratív csillagkapu elkészítéséhez szükséges összes tervrajzot, parancsfájlt és hangfájlt, plusz képgalériát és videókat kapnak a további technikai kérdések tisztázása érdekében. A különleges eszköz- és tudásigénye miatt ez a projekt sajnos nem való mindenkinek, bár aki érdeklődik a 3D-nyomtatás és az elektronika iránt, az sokat tanulhat belőle.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Képregény nem csak megszállott rajongóknak

Kezdhetném itt a sirámot, hogy a magyar kulturális köztudatban a képregény még mindig nincs az őt megillető helyen, de egyrészt ez még nyavalygásnak is sommás (hiszen például milyen sokféle képregény létezik, hogy más ne mondjunk – hogyan is lehetne bármilyen törvényszerűséget egységesen rájuk húzni?), másrészt nézzük meg inkább a képregénykultúra alkotóit, azokat a derék képregénykészítőket, akik ennek a helyzetnek a megváltoztatásán munkálkodnak.

Vincze Ferenc és Csillag István 2015 óta dolgozik együtt: az egyik legjelentősebb és legnagyobb múltú erdélyi irodalmi lap, a Helikon hasábjain közölnek azóta kétheti rendszerességgel hét vagy nyolc kockából álló képregényeket, amelyeknek egy – tudomásom szerint – páratlan műfajt is kitaláltak: tárcaképregények. Ezeket a kis gyöngyszemeket gyűjtötték kötetbe és jelentették meg a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány gondozásában.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.