Olajmezőn termelik Szibériában az értékes BitCoint

A Gazprom is hasznosítani kezdte az egyébként csak elégetett gázokat – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 01. 04. 14:42
null
Mock Bitcoins are displayed on a table in an illustration picture taken in Berlin January 7, 2014. European banking regulators warn consumers against hacking and other risks associated with online currencies like Bitcoin. It follows similar advisories from the Bank of France and the Chinese central bank - and adds pressure to calls for the sector to be regulated. REUTERS/Pawel Kopczynski (GERMANY - Tags: BUSINESS) - RTX1758L
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt évben keveset lehetett hallani a fősodratú médiában a BitCoinról, ám a napokban újból reflektorfénybe került a folyamatosan rekordokat döntögető árfolyamának köszönhetően. Hírünk írásakor kicsivel 34 ezer dollár, azaz 10 millió forint felett tanyázott egyetlen BitCoin értéke, de persze bármikor kilyukadhat a lufi, ha rossz lépéseket tesznek a kriptovalutával csak a gyors nyereség reményében üzletelők.

Akármi is történjék, a CoinDesk beszámolója alapján nemrég a Gazprom olajkitermeléssel foglalkozó üzletága indirekt módon belépett a kriptovalutás üzletbe: a kriptobányászok eljuttathatják a szibériai telephelyére a bányászatra használt számítógépeiket, ahol azokat fityingekért képes árammal ellátni, így rendkívül olcsón lehet virtuális pénzt bányászni velük.

A kriptovaluta ára egyébként is meglehetősen magasra kúszott Fotó: REUTERS/Pawel Kopczynski

Az olcsó áram titka, hogy az olajkitermelés melléktermékeként rengeteg éghető gáz szabadul fel, a felesleget pedig a kitermelőcégek szimplán elégetik, hogy ne jusson az atmoszférába. A Gazprom most teljes mértékben áramfejlesztésre kezdte hasznosítani ezt a felesleges gázt, követve az észak-amerikai Upstream Data és Crusoe Energy Systems olajcégek példáját.

Egy orosz kriptobányász cég egyetlen hónap alatt 49 500 köbméter gáz elégetésével 1,8 BitCoint, olyan 18 millió forintot tudott generálni a Gazprom telephelyén.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Új csúcson a bitcoin, a többi kriptodeviza gyengélkedik

A nagyjából tíz évvel ezelőtt útjára indított, eredetileg jegybankoktól független fizetőeszköznek számító bitcoin árfolyama három évvel ezelőtt tetőzött 20 ezer dolláron, majd onnan pár hónap alatt visszaesett 3000-ig.

Az már látszott, hogy a fizetőeszköz szerepét nem tölti be, hiszen ilyen ingadozás mellett erre alkalmatlan,

viszont a befektetők mégsem vetették el: újra venni kezdték. A CNBC értesülése szerint az idei évben nagyobb befektetők is megjelentek – ezek lehetnek alapok vagy akár gazdagabb magánszemélyek is –, akik legalább 1000 bitcoint vásároltak egyenként, mostani áron 23 millió dollárért. Ezen nagybefektetők összesített vásárlásai elérték a félmillió darab bitcoint, 11,5 milliárd dolláros mostani értéken.

A nagybefektetők vásárlásai elegendők voltak ahhoz, hogy az árat felhajtsák 20 ezer dollárig. A korábbi csúcs meghaladása ugyanakkor a technikai elemzés szabályai szerint kitörésnek minősül, amit gyakran további jelentős áremelkedés követ. Ennek az a magyarázata, hogy mindenki, aki éppen birtokolja az eszközt, nyereségben van, tehát nem sürgős eladnia. Nem szabad ugyanakkor elfelejteni, hogy

a bitcoin mögött semmilyen fundamentum nincsen, senki nem vállal semmit vele kapcsolatban, értékét kizárólag az adja, mennyit hajlandók érte éppen adni a vevők.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.