időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Jól látható nyomai vannak az OSIRIS-REx űrszonda mintagyűjtésének

Forrás: MTI
2021.04.19. 13:40
Jól látható nyomai vannak az OSIRIS-REx űrszonda mintagyűjtésének

Jól látható nyomokat hagyott a Bennu kisbolygó felszínén az amerikai űrkutatási hivatal OSIRIS-REx űrszondájának mintagyűjtése múlt év októberében – derült ki az űrszonda által a földi irányítóközpontba küldött felvételekből, amelyeket április 7-én készített, amikor utoljára repült el az aszteroida fölött.

Az utolsó repülést azért hajtotta végre az űrszonda, hogy dokumentálja a Bennu felszínén végbement változásokat, amelyeket az október 20-i talajmintagyűjtés okozott. A Földre érkezett felvételeket csütörtökön tette közzé honlapján a NASA, párosítva azzal a 2019 márciusában készített felvétellel, amelyet még a kisbolygó feltérképezésekor készített az űrszonda.

Az áprilisi felvételeken látható az a süllyedés, amelyet az OSIRIS-REx akkor okozott, amikor 3,4 méter hosszú karja behatolt az aszterioda felszínébe. Nemcsak a mintavétel hagyott nyomokat a Bennu felszínén: az űrszonda karja érintésének ereje szintén megbolygatta azt, továbbá a űrszondát a Bennutól eltávolító négy hajtómű is felkavarta a felszíni port és a köveket. Egy nagyjából egytonnás követ mintegy 12 méterre mozdítottak el a mintagyűjtés és az azt kísérő események.

Jól látható nyomai vannak az OSIRIS-REx űrszonda mintagyűjtésének a Bennu kisbolygón
Fotó: MTI/EPA/NASA/Goddard/University of Arizona

Az űrszonda utolsó repülésekor 5,9 órán át készített felvételeket a Bennuról mintegy 3,5 kilométerre megközelítve annak felszínét, ami a legközelebbi volt azóta, hogy októberben mintákat vett belőle.

Az OSIRIS-REx fedélzetén a begyűjtött mintákkal május 10-ig marad a Bennu közelében, amikor elindul vissza a Földre. A tervek szerint 2023. szeptember 24-én kell megérkeznie a talajmintákkal.

A kutatók szerint az 1999 szeptemberében felfedezett Bennu olyan építőköveket őrizhet a Naprendszer 4,5 milliárd évvel ezelőtti kialakulásának idejéből, amelyek magyarázatot adhatnak arra, hogy miként alakult ki az élet a Földön és talán máshol is.

Borítókép: az OSIRIS-Rex kisbolygókutató űrszonda leereszkedik a Bennu aszteroida felszínére

Érdemes a szolgáltatóra bízni a kibervédelmet

A változatos típusú kibertámadások száma és intenzitása korábban nem látott szintre emelkedett, egyre több szektorban egyre több vállalat esik áldozatául a bűnözők próbálkozásainak.

Az egyik leggyakoribb támadási forma a túlterheléses vagy elosztott szolgáltatás-megtagadással járó, úgynevezett DDoS-támadás (Distributed Denial of Service), melynek célja az informatikai szolgáltatás teljes vagy részleges megbénítása. Ez a támadástípus azt használja ki, hogy az IT-rendszereket a várható terhelést figyelembe véve tervezik és építik meg, a fejlesztők ez alapján választják ki a hardver- és szoftverelemeket. Ha a tervezett maximális forgalomnál nagyobb terhelés éri a rendszert, lelassul, működésképtelenné válhat. A változatos motivációkból táplálkozó támadás jelentős anyagi és reputációs károkat okozhat a szervezetnek.

Tovább...

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.