Elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét

Az Allen Coral Atlas program műhold alapú globális térképe élőben követi nyomon a korallok fehéredését.

Forrás: MTI2021. 05. 21. 9:36
null
Elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét Forrás: Allen Coral Atlas
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét, amely élőben követi nyomon a korallok fehéredését – jelentette be az Arizonai Állami Egyetem.

Az Allen Coral Atlas program műhold alapú globális térképe, amely júliusban készül el teljesen, átfogó és példa nélküli módon képet ad a korallzátonyok változásairól, az ökoszisztémák megőrzése és a gyors reagálás szempontjából fontos információkat szolgáltatva a tudósoknak, döntéshozóknak, politikusoknak és a zátonyokat kezelő hatóságoknak, közösségeknek – írja a PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portál.

A világ korallzátonyai folyamatosan fehérednek. Az óceánok vizének melegedésével, szennyezettebbé és savasabbá válásával az egyes klímamodellek szerint 2050-re a zátonyok koralljaik akár 70-90 százalékát elveszíthetik. Eddig nem létezett olyan világszintű rendszer, amely megfigyelni képes ezeket a súlyos stresszhatás alatt álló életközösségeket.

Elindították a világ első műholdas korallzátony-figyelő rendszerét
Fotó: Allen Coral Atlas

A műholdak nagyfelbontású műszereik segítségével észlelik a zátonyok fényességében bekövetkező változásokat. Egy algoritmus segítségével állapítják meg, hogy a zátony stresszhatás alatt van vagy épp ellenáll a tengeri hőhullámoknak.

Ez a módszer segíthet abban, hogy a tudósok először lássák, hol, milyen mértékben alakult ki a korallfehéredés és ahol nem, ott azonosítani tudják az ellenálló fajokat. „A rendszer ökológusaink, távérzékeléssel foglalkozó tudósaink, szoftverfejlesztők és sok más munkatárs éveket át tartó munkájának eredménye” – mondta Paulina Gerstner, az Allen Coral Atlas programigazgatója.

Képeket küldött marsjárója landolásáról a Tienven-1 kínai űrszonda

Két fotót és két videót küldött marsjárójának a vörös bolygó felszínén való múlt hétvégi landolásáról a Tienven-1 kínai űrszonda. A felvételeket szerdán tette közzé a kínai nemzeti űrhivatal.

Az első, fekete-fehér képet a marsjáró elé felszerelt kamera készítette. A felvételen látszik, hogy a leszállóegységről egy rámpa nyúlik le a Mars felszínére.

A második, színes fotót a rover hátulján lévő navigációs kamera készítette. A marsjáró napelemei és antennája csukva vannak a képen, amelyen jól látható a bolygó vörös felszíne.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.