Mindent túlél a megfizethető strapatelefon

Százezer forint körül érkezik a Motorola Defy, ami a cég legújabb "mindenálló" telefonja. Az Origo munkatársai kipróbálták, mit tud ennyi pénzért.

Forrás: ORIGO2021. 08. 07. 15:49
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Százezer forint körül lesz a Motorola Defy, ami a vállalat legújabb „mindenálló” telefonja. Kipróbáltuk, mit tud ennyi pénzért. A Motorola volt az első cég, amely mobiltelefont dobott piacra, és az amerikai vállalat sokáig meghatározó szereplőnek számított ebben az iparágban. Azonban nem jól reagáltak az új idők kihívásaira, az értékesítési adatok brutálisan csökkentek, és a telefonos részleg veszteségessé vált. A konszern végül 2015-ben eladta a divíziót a kínai Lenovónak, amely azóta is próbál valami nagyot gurítani a birtokában lévő, egykor igen jól csengő márkanévvel – olvasható az Origó cikkében.

Eddig a nagy áttörés elmaradt, de ettől függetlenül gőzerővel próbálkoznak, többek között különlegesebb mobilok fejlesztésével is foglalkoznak. Ennek tökéletes bizonyítéka a Motorola Defy nevű eszköz, amelyet arra terveztek, hogy mindent kibírjon. Megnéztük, hogy mennyire jött össze a dolog, és hogy úgy egyébként mennyire képes megfelelni a mai kor elvárásainak.

Bírja a kiképzést?

A strapatelefonoktól általában azt szoktuk meg, hogy csúnyák, kevéssé ergonomikusak és kényelmetlenül vastagok. Ám a Defy kivételt jelent, mert bár a termék egy picit vaskosabb hagyományos társainál, szó nincs arról, hogy egy bumfordi féltéglát kéne begyömöszölni a zsebünkbe. Az tény, hogy az átlagos mobiloknál egy picit vastagabb (10,9 mm), de ha azokat tokba bújtatjuk, akkor nagyjából ugyanitt tartunk. Ráadásul érezhetően odafigyeltek a dizájnra, hiszen a bal alsó sarka egyedül nem kerekített, ami meglehetősen egyedivé teszi a megjelenését. A hátlap közepén található Motorola-logó ízléses, és nem is öncélú, hiszen ez alá rejtették az ujjlenyomat olvasót. A fogásán rögtön érződik, hogy iszonyú masszív, a képernyőt egy Gorilla Victus biztonsági üveg óvja, és ennek meg is van az eredménye. 

MEGKAPTA A MIL-STD 810H ÉS IP68 MINŐSÍTÉSEKET, AZAZ „HIVATALOSAN” IS VÍZ-, POR- , FAGY-, HŐ- ÉS ÜTÉSÁLLÓ. 

Állítólag az előzetes tesztelés során rengetegszer ejtették betonra, kipróbálták, milyen, ha rajta hagyják egy autó tetején, majd elindulnak a verdával, vagy ha egy farzsebben tartva ráülnek. Mindent kibírt. Úgyhogy mi is bátran dobáltuk, elástuk, betettük a fagyasztóba, bevágtuk a kádba, engedtünk rá vizet, de semmi baja nem lett. A készüléken természetesen USB-C csatlakozó található töltésre és adatátvitelre, és a fejhallgató kimenetet sem spórolták le róla. 

Mire jó?

Ez mind szép és jó, de telefonként azért nem akkora durranás a Motorola Defy. Egy meglehetősen visszafogottnak számító hardver (Snapdragon 662 processzor + 4 GB RAM + Adreno 610 grafikus csip) került bele.

Ez pedig az évekkel ezelőtti menő játékokhoz, képszerkesztéshez, nagy felbontású videókhoz is kevés. Azért a hétköznapi használattal, tehát a netezéssel, levelezéssel, filmezéssel, navigációval, chateléssel nincs különösebb gond. A leggyorsabb mai készülékeknél egy picit lomhább, de ennyi belefér. A 64 GB tárhelyet is kevésnek éreztük, egy ilyen árú modelltől ma már ennek minimum a duplája az elvárás, de azért ennyi hellyel is ki lehet bírni egy-másfél évig anélkül, hogy komolyabban törölgetni kéne a dolgokat, ráadásul bővítésre is van lehetőség egy memóriakártya révén. Android 10 operációs rendszerre épül egyébként, ami magyarul is tud, és teljesen jól használható. 

A készülékház igen masszív Forrás: Origó

5000 mAh-s akkumulátort kapott, ami nem cserélhető, de a kapacitása dicséretes. Ez pedig azt jelenti, hogy akár 15-18 órát is ki lehet vele húzni töltés nélkül. Ez pedig iszonyú fontos lehet akkor, ha valaki a „terepen van”, márpedig tipikusan azok vesznek ilyen készülékeket, akik sokat mozognak a szabadban. A beépített hangszórója nem valami nagy szám, zenehallgatásra gyakorlatilag alkalmatlan, mert hát basszusok nincsenek, és olykor némi zajosodás is érzékelhető. 

Kijelző

Nagyon örültünk volna egy OLED kijelzőnek, de sajnos a döntéshozók nem így gondolták. Be kell érni egy gyengécske, 6,5 inches, mindössze HD felbontású (720 x 1600) IPS LED LCD megjelenítővel, aminél ma már joggal többet várna el az ember. Az az érzésünk, hogy a képernyőn akartak spórolni, de szerintünk kár volt. Katasztrófáról azért szó nincs, a képi világ élvezhető így is, a színek természetesek, szépek, bár tény, hogy némi fátyolosság tapasztalható, de hát ez az alkalmazott paneltechnológia egyik nagy hátránya. A maximális képfrissítési ráta 60 Hz, de az is tény, hogy a mozgásmegjelenítés során sem tapasztaltunk durva anomáliákat. 

A fényerő nappali használathoz is elég Forrás: Origó

A betekintési szög viszont nem az igazi, nagyjából 150 fok környékéről érezhető a tónusok markáns fakulása. A maximális fényerő a méréseink szerint 605 nit, ami ahhoz elég, hogy nappal, kültéren is látható maradjon a kép. Bár azt sem hallgathatjuk el, hogy ilyenkor már nagyon halványnak tűnnek a színek.

Képalkotás

Képalkotás terén is sajnos messze van az élvonaltól. A 48 megapixeles főkamerája nem rossz, ez akár kevés fénynél is használható képek elkészítését teszi lehetővé. Azonban ultraszéles látószögű egység nincs, a 2 megapixeles makró pedig csak ideális körülmények mellett vethető be. A portré mód sem hiányzik, de a tapasztalataink szerint a szoftver bizony hajlamos olykor nem megfelelő képrészleteket elhomályosítani. 

Több kamerát kapott Forrás: Origó

A 4K videókat el lehet felejteni, full HD a maximum, amire képes, viszont itt megoldott a másodpercenkénti 60 képkockás rögzítési sebesség kiválasztása, ami a gyors mozgásokhoz is megfelelő. Kár, hogy a sötétet ilyenkor nem szereti a termék, szóval mi arra jutottunk, hogy videózni csak nappal vagy erős mesterséges fénynél lehet vele. Emellett hiányoltuk a stabilizációs technológiát is, ami jó szolgálatot tehetett volna akkor, ha valaki mozgás közben akar videókat rögzíteni. Egy meglehetősen közepes, 8 megapixeles szelfikamera került bele, ami igazán csak jó fényviszonyok mellett képes normális képminőség megteremtésére. Tehát vloggerek számára nem ez a termék a legjobb választás.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.