Negyven éve így kezdődött az otthoni számítógépek kora

A Commodore névről százból kilencvenkilenc embernek a legendás C64 számítógép jut eszébe, és nem is véletlenül. Ez a masina volt, amely a maga korában meghódította az egész világot, keletet és nyugatot egyaránt, és hazánkban is óriási népszerűségre tett szert. Azonban az igazi forradalmat nem ez az 1982-ben színre lépő masina indította el, ez már csak a sikereket aratta le. Az igazi pionír a Commodore 1981-ben bemutatott terméke volt, az eleinte sokak által csak egy kézlegyintéssel elintézett VIC–20 volt, amely szó szerint megváltoztatta az egész világot – olvasható az Origó cikkében.

Forrás: ORIGO2021. 09. 13. 14:35
null
Fotó: Evan Amos Vanamo Media
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A semmiből a csúcsra

A dolog persze nem volt előzmények nélküli, hiszen a Commodore cég szíve, agya és lelke, Jack Tamriel ösztönös zsenije, intuíciója és gátlástalansága egyenes utat kövezett ki idáig, és a hatvanas évek közepére szívós munkával és jó pár féllegális húzással megteremtette a hatvanas évekre Kanada egyik legnagyobb mechanikus számológépeket gyártó vállalkozását. A hatvanas évek végén egy Japánban tett látogatás során megvilágosodott, és rájött, hogy a jövő a digitális eszközöké. Dobta az addigi stratégiát, és minden erőforrást az akkoriban felbukkanó kvarcórákra, illetve zsebszámológépekre koncentrált.

Fotó: Flickr

Ennek köszönhetően a Commodore dobta piacra az első amerikai elektronikus zsebszámológépet, a legendás C108-at, amelyben egy Texas Instruments által gyártott csip zakatolt. A biznisz egészen 1975-ig remekül ment, hiszen a Commodore évről évre több millió dolláros profitot kaszált. Ekkor azonban a Texas Instrumentsnél valamelyik nagyeszű a homlokára csapott, és feltette a kérdést, hogy miért nem ők gyártják a számológépeket, ha valaki ekkora üzletet csinál az alkatrészeikből, és pillanatok alatt kiszorították a piacról a kisebb Commodore-t.

Personal Electronic Transactor
Fotó: Flickr

Tamrielt nem olyan fából faragták, hogy itt feladta volna, hanem rögtön az előrelépés lehetőségeit kereste. Világossá vált számára, hogy saját kézben kell tudnia a legfontosabb komponensek gyártását, ha sikereket akar elérni. Emellett azonnal el is engedte a digitális számológépeket, és az akkoriban felbukkanó személyi számítógépekre fókuszálta figyelmét. Géniuszként érezte meg, hogy ez az akkoriban még aprócska piac milyen szédületes fejlődés előtt áll. Felvásárolta a gazdasági nehézségekkel küszködő MOS csipgyártó céget, és minden energiáját egy saját számítógép létrehozására fordította.

Ehhez viszont szüksége volt egy nagy befektető, Irvin Gould támogatására, aki a tőkét a rendelkezésére bocsátotta, viszont cserébe a cég részvényeit kérte.  

Így született meg 1977-ben a PET (Personal Electronic Transactor), amely magában foglalt egy magnót, egy monitort és egy billentyűzetet is. Hiába a saját, viszonylag olcsó processzor, a termék még így is meglehetősen drága volt, hiszen 600 dollárért adták első körben, és ekkor még nyereséget sem termelt. A siker mindenesetre nagy volt, de a gép hamar a harmadik helyre szorult az Apple II és a TRS–80 mögött.

Célpont: az otthon

A Commodore PET egy „munkagép” volt, amelyet cégeknek szántak, és ez az árazásán is meglátszott. Tamriel okosan észrevette, hogy ez a piac telített, de az is nyilvánvalóvá vált számára, hogy az emberek otthonába kell bevinni a számítógépeket. Az ekkoriban az első játékkonzoljaival robbantó Atari győzte meg erről végleg, és kidolgozta a Commodore új stratégiáját. Ennek esszenciája a következő jelmondat: 

„Computers for the masses, not the classes”, azaz magyarul:

Számítógépet a tömegeknek, ne a tehetőseknek.

 Tehát a cél az volt, hogy egy olcsó, sokak által megfizethető, alapvetően hobbifelhasználóknak szánt készülékkel rukkoljanak elő. És ha ez azzal jár, hogy nem az övék lesz a legerősebb gép, akkor azzal sincs semmi gond.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Wikipédia

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.