Az apró mobilos ikonok életet is menthetnek

Egy orvos már régóta harcol azért, hogy több olyan emoji kerüljön be a rendszerbe, amit az egészségügyben is lehet használni, ez ugyanis szerinte életet menthet.

Forrás: Origo.hu2021. 10. 07. 13:22
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sürgősségi orvosként dolgozó Shuhan He neve nem ismeretlen sem az orvoslás, sem pedig a közösségi média világában, ugyanis ő volt az, aki javaslatokat tett az emojikat felügyelő Unicode szövetségnek arra, hogy bekerüljenek az első egészségüggyel, orvoslással kapcsolatos emojik abba a gyűjteménybe, amit aztán mindannyian használunk, amikor üzeneteket küldünk egymásnak – derül ki az origo.hu cikkéből.

Egészen konkrétan az ő nevéhez fűzhető, hogy jelenleg elérhető az anatómiailag (nagyjából) pontos kis ikon a tüdőről és a szívről, most azonban még tovább akar lépni, szerinte ez ugyanis életeket menthet.

Mert ugyan az elmúlt években egyre csak növekedett a különböző betegségekkel, vagy egészségüggyel kapcsolatos emojik sora (így például bekerültek a sztetoszkópok, a hallókészülékek vagy éppen a csontok), azonban az orvos szerint ez még mindig nem elég. Szerinte az emojiknak rengeteg más dolgot le kellene fedniük, így például a gyomrot, a májat, különböző más belső szerveket, valamint olyan eljárásokat is, mint például a CT-vizsgálat, vagy éppen a gyógyszerek.

Shuhan He azzal érvel, hogy az emojikat már most is széles körben használják az orvoslásban, azonban ennél még sokkal tovább lehetne menni. A betegek és a doktorok közti kapcsolat ugyanis egyre inkább át fog terelődni az internetre.

Shuhan He szerint még ha egy nyelvet is beszél a két fél, akkor sem biztos, hogy a beteg pontosan le tudja írni szavakkal, hogy a mi a problémája, nagy esély van rá, hogy ezt az emojik segítségével sokkal jobban meg tudja jeleníteni. Ráadásul az emojik akkor is jól jöhetnek, amikor a beteg éppen nem tud beszélni.

Amikor orvosi körülmények között sürgős a helyzet, és nagyon gyorsan kellene kommunikálnunk a beteggel, akkor egy ilyen, egy-egy gombnyomással kifejezhető kommunikációs forma nagyon jól jöhet, és segíthet a helyzetek minél gyorsabb megoldásában

– írta a doktor az Origo szerint, kiemelve, hogy a képekre alapuló diagnózist már viszonylag szélesebb körben használják a gyerekek esetében, azonban ezek a megoldások jellemzően licenc-kötelesek, vagyis meg venni a hozzájuk kapcsolódó rendszert, míg az emojik mindenki számára szabadon hozzáférhetőek.

Egyelőre azonban az Unicode nem foglalkozik annyira a dologgal, mint amennyire azt Shuhan He szeretné – írják.

Az úriember szerint a beteg és az orvosa közti kapcsolat folyamatosan átalakul, amire leginkább a koronavírus-járvány mutatott rá, így egyre többször fordul majd elő, hogy a feleknek valamilyen online kommunikációs formát kell választaniuk.

(A borítókép illusztráció. Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.