Még kevesen használják az alternatív fizetési módokat

Naponta több millió vásárlást bonyolítunk le vagy veszünk igénybe szolgáltatásokat Magyarországon, és ehhez még mindig a készpénz az egyik legnépszerűbb és legbiztonságosabbnak ítélt fizetőeszköz. A készpénzmentes tranzakciók ezzel együtt erős alapon nyugszanak – állapította meg hazánk első átfogó, kutatásokat és különböző jelentéseket felhasználó felméréséből született Digitális fizetési index (DFI). Az eredmény azt mutatja, hogy bár egyre nagyobb teret hódítanak a digitális fizetési módok, a jól ismert és közkedvelt bankkártyás tranzakciókat még nem tudták teljesen felváltani az új, alternatív lehetőségek – írja a Vg.hu.

Forrás: vg.hu2021. 11. 16. 13:56
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérés szerint legyen szó online vagy személyes vásárlásról, kényelmi szempontból előnyben részesítjük a bankkártyás fizetést, a biztonságot tekintve pedig a készpénz vezeti a listát. Ezen a két lehetőségen túl azonban számos alternatíva van még, amelyek –alkalmazkodva mindennapi életünkhöz és okoseszközeinkhez – egyszerűen használható, megbízható megoldásokat kínálnak tranzakcióinkhoz.

A digitális fizetések erős alapon nyugszanak, ami a lakosság és a kereskedők digitalizációjának, illetve az új fizetési technológiák piacra lépésének köszönhető.

Valószínűleg minden bankkártya-tulajdonos ismeri és használta már a POS-terminálon való érintésmentes fizetést, amely az elmúlt közel két évben vált még népszerűbbé, hiszen a Covid miatt egyre nyitottabbak lettünk a személyes érintkezést mellőző vásárlási megoldásokra. Azonban a POS-terminálokon fizethetünk még mobiltelefonunk, mobiltárcánk és okosóránk segítségével is.

A mobiltárca a hagyományos pénztárcában található fizetőeszközöket, okiratokat, valamint belépőkártyákat és jegyeket digitalizálja, tulajdonosa pedig a mobiltelefonján keresztül tudja használni ezeket. Az DFI szerint 2020-ban több mint 800 000 bankkártyát csatoltak mobiltárcákhoz, ami 14 százalékos elterjedtséget jelent a felnőtt lakosság  (14–60 év) körében. Ennek az alternatívának az esetében például az alkalmazási területek még nem rajzolódtak ki igazán a felhasználók előtt, ezért fontos, hogy a kényelemmel és a biztonsággal kapcsolatos fenntartásaikra megnyugtató válaszokat kapjanak – írja a lap. 

A netbanki szolgáltatások közül az átutalást vesszük igénybe legszívesebben, és legtöbben a kártyaadatok megadásával járó online fizetést használják.

Kevesebben tudnak azonban a másodlagos számlaazonosítókkal indított azonnali átutalás, a QR-kódos fizetés (például webshopban történő vásárlás esetében, ha ott elérhető ez az opció) lehetőségéről, a tárolt kártyaadatokkal való online fizetésről, a mobiltárca online használatáról vagy a részletfizetésről, amely az e-kereskedelem világjárvány megugrása miatt került előtérbe mint új fizetési megoldás.

A különböző fizetési módokkal kapcsolatos tájékozottság vizsgálata eredményeképpen a DFI kimutatta, hogy a megkérdezett fogyasztók 80 százaléka hallott a különböző alternatív megoldásokról, de csak 52 százalék állította, hogy jól ismeri azokat. Az innovatívabb fizetési módokról – mint a másodlagos számlaazonosítókon alapuló azonnali átutalás, a QR-kódos fizetés vagy a mobiltárcás online fizetés – még kevesen nyilatkozták azt, hogy biztos tudásuk van róla. A kényelem, a biztonság és a gyorsaság ma már fogyasztói elvárás, erre pedig jó megoldást kínálnak a mobilbankos alkalmazások és fizetési alternatívák – olvasható az oldalon.

A teljes cikk ITT érhető el.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.