időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Hatvanhatezer tonna illegális hulladékot számoltak fel a HulladékRadar applikáció segítségével

Forrás: MTI
2022.03.17. 10:23 2022.03.17. 15:19
Hatvanhatezer tonna illegális hulladékot számoltak fel a HulladékRadar applikáció segítségével

Az elmúlt másfél évben a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével 66 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni országszerte – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Tatán, ahol bemutatta az alkalmazás továbbfejlesztett változatát.

Steiner Attila emlékeztetett: a kormány 2020 februárjában fogalmazta meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek nyolc pontja közül az első az illegális hulladékok kérdésköre volt. Létrehozták a Tisztítsuk meg az országot! programot, ennek keretében létrejött az applikáció, amelyet már több mint húszezer ember töltött le, és 24 ezer bejelentés érkezett azon keresztül – tette hozzá. 

Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy 2020 júliusában jelent meg az alkalmazás első verziója, a felhasználói jelzések alapján pedig elkészült az 1.5-ös verzió, de a fejlesztések tovább folytatódnak.

Az államtitkár jelezte, hogy az elmúlt másfél évben a programon belül már több mint nyolcmilliárd forintnyi támogatást nyújtottak önkormányzatoknak, civil szervezeteknek annak érdekében, hogy minél több illegális hulladéklerakót meg tudjanak szüntetni lakókörnyezetükben.

Steiner Attila szerint a HulladékRadar ezt a harcot segíti, ezért továbbfejlesztették, így a felhasználók naprakészebb információkat kapnak, illetve visszajelzést arról, hogy mi történt a bejelentésünkkel. Úgy vélte, így lehet az állampolgárok aktivitását fenntartani a kérdéskörben.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára (j) bemutatja a megújult HulladékRadar telefonos alkalmazást sajtórendezvényen, balról Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára Tata határában 2022. március 16-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Megjegyezte, hogy tervben van a hulladékot illegálisan lerakókkal szembeni szankciók szigorítása is, amit a tavaly elvégzett zöldkonzultáció alapján nagyon egyértelműen támogat a lakosság. 

Jelezte azt is, hogy a szankciós rendszer kiépítésének felelőse a hulladékhatóság lesz, amely nemrég jött létre a kormányhivatalokban, ahol külön osztály foglalkozik az illegális hulladékok kérdésével, s az egészet minisztériumi szinten fogják koordinálni.

Steiner Attila az MTI kérdésére elmondta: a legfontosabb változás az alkalmazásban, hogy a bejelentő végig nyomon követheti a bejelentett hulladék útját, emellett nem kell feltétlenül internetes kapcsolat az applikáció használatához, és a nehezen megközelíthető helyszíneken is pontosabb bejelentést tesz lehetővé a szoftver.

A Magyar Közút munkatársai a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével bejelentett, illegálisan elhelyezett hulladékot szednek össze az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján Tata határában 2022. március 16-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Solymár Károly Balázs az MTI kérdésére közölte: 250 millió forintot fordítottak az alkalmazás kifejlesztésére, valamint a teljes hardver- és szoftverigényére, amelyeket a felhasználók ugyan nem látnak, de például a kormányhivatalok azt használják, azon keresztül továbbítják az információkat többek között a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, hogy merre van az adott illegális lerakó és milyen jellegű hulladékok vannak ott.

A sajtótájékoztatón bemutatták az alkalmazás használatát, amelynek keretében a Magyar Közút tatabányai mérnökségének munkatársai összegyűjtötték a helyszínen talált illegális hulladékot.

Borítókép: Egy nő a megújult HulladékRadar telefonos applikáció segítségével illegálisan elhelyezett hulladékról készít bejelentést az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján Tata határában 2022. március 16-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.