Hatvanhatezer tonna illegális hulladékot számoltak fel a HulladékRadar applikáció segítségével

Az elmúlt másfél évben a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével 66 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni országszerte – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára szerdán Tatán, ahol bemutatta az alkalmazás továbbfejlesztett változatát.

Forrás: MTI2022. 03. 17. 10:23
null
Tata, 2022. március 16. Egy nõ a megújult HulladékRadar telefonos applikáció segítségével illegálisan elhelyezett hulladékról készít bejelentést az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján Tata határában 2022. március 16-án. Az elmúlt másfél évben a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével 66 ezer tonna illegális hulladékot sikerült felszámolni országszerte. Az applikáció a Tisztítsuk meg az országot program keretében jött létre, amelyet már több mint 20 ezer ember töltött le és 24 ezer bejelentés érkezett azon keresztül. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Steiner Attila emlékeztetett: a kormány 2020 februárjában fogalmazta meg a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek nyolc pontja közül az első az illegális hulladékok kérdésköre volt. Létrehozták a Tisztítsuk meg az országot! programot, ennek keretében létrejött az applikáció, amelyet már több mint húszezer ember töltött le, és 24 ezer bejelentés érkezett azon keresztül – tette hozzá. 

Solymár Károly Balázs digitalizációért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy 2020 júliusában jelent meg az alkalmazás első verziója, a felhasználói jelzések alapján pedig elkészült az 1.5-ös verzió, de a fejlesztések tovább folytatódnak.

Az államtitkár jelezte, hogy az elmúlt másfél évben a programon belül már több mint nyolcmilliárd forintnyi támogatást nyújtottak önkormányzatoknak, civil szervezeteknek annak érdekében, hogy minél több illegális hulladéklerakót meg tudjanak szüntetni lakókörnyezetükben.

Steiner Attila szerint a HulladékRadar ezt a harcot segíti, ezért továbbfejlesztették, így a felhasználók naprakészebb információkat kapnak, illetve visszajelzést arról, hogy mi történt a bejelentésünkkel. Úgy vélte, így lehet az állampolgárok aktivitását fenntartani a kérdéskörben.

Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára (j) bemutatja a megújult HulladékRadar telefonos alkalmazást sajtórendezvényen, balról Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára Tata határában 2022. március 16-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Megjegyezte, hogy tervben van a hulladékot illegálisan lerakókkal szembeni szankciók szigorítása is, amit a tavaly elvégzett zöldkonzultáció alapján nagyon egyértelműen támogat a lakosság. 

Jelezte azt is, hogy a szankciós rendszer kiépítésének felelőse a hulladékhatóság lesz, amely nemrég jött létre a kormányhivatalokban, ahol külön osztály foglalkozik az illegális hulladékok kérdésével, s az egészet minisztériumi szinten fogják koordinálni.

Steiner Attila az MTI kérdésére elmondta: a legfontosabb változás az alkalmazásban, hogy a bejelentő végig nyomon követheti a bejelentett hulladék útját, emellett nem kell feltétlenül internetes kapcsolat az applikáció használatához, és a nehezen megközelíthető helyszíneken is pontosabb bejelentést tesz lehetővé a szoftver.

A Magyar Közút munkatársai a HulladékRadar telefonos applikáció segítségével bejelentett, illegálisan elhelyezett hulladékot szednek össze az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján Tata határában 2022. március 16-án. Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Solymár Károly Balázs az MTI kérdésére közölte: 250 millió forintot fordítottak az alkalmazás kifejlesztésére, valamint a teljes hardver- és szoftverigényére, amelyeket a felhasználók ugyan nem látnak, de például a kormányhivatalok azt használják, azon keresztül továbbítják az információkat többek között a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-nek, hogy merre van az adott illegális lerakó és milyen jellegű hulladékok vannak ott.

A sajtótájékoztatón bemutatták az alkalmazás használatát, amelynek keretében a Magyar Közút tatabányai mérnökségének munkatársai összegyűjtötték a helyszínen talált illegális hulladékot.

Borítókép: Egy nő a megújult HulladékRadar telefonos applikáció segítségével illegálisan elhelyezett hulladékról készít bejelentést az alkalmazás továbbfejlesztett változatának sajtóbemutatóján Tata határában 2022. március 16-án (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.