Mit árul el rólunk otthonunk állapota és berendezése?

A lakásunk állapota, a tárgyaink, a színek használata tükrözheti a gondolat- és érzésvilágunkat, a lelki blokkjaikat, a konfliktusainkat, az életenergiánkat. Ha változtatunk rajta, magunk is változunk.

Forrás: dietaesfitnesz.hu2020. 09. 10. 19:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az otthon mint a lélek tükre

Egy környezetpszichológiában jártas szakember előtt nyitott könyv lehet egy otthon és a lakója. De át sem kell lépnie a küszöböt, már a közvetlen lakókörnyezet is nagyon sok mindent elmond számára a lakás vagy a ház lakójáról.

– Az otthonába érve meg szoktam figyelni, hogyan fogad a ház lakója: szégyelli-e az otthonát, vagy büszkén, bátran mutogatja? Megfigyelem azt is, hogy menyire mozog otthonosan a lakásában, kerülget-e bizonyos bútorokat, tárgyakat, vagy egyszerűen csak kényelmesen le tud ülni – avat be az otthonterápia rejtelmeibe Andrási Betty pszichológus. – Fontos információ számomra az is, hogy jó-e odabent a levegő, ki van-e szellőztetve, mennyire zsúfolt a hely, harmonikusak-e a bútorok, a színek, vannak-e a lakásban dísztárgyak, és ezeknek milyen az elrendezése. Akadnak-e a lakásban befejezetlen dolgok, például kipakolatlan dobozok? Azoknak az embereknek, akiknek az otthonában különféle „befejezetlenségek”, akadályok találhatók, az életükben is megnyilvánulhatnak bizonyos gátló erők, mintha folyamatosan gátakat állítanának maguk elé.

A pszichológus szerint az is lényeges kérdés, hogy az illető az otthonának tekinti-e azt a helyet, ahol él, vagy csak ideiglenes lakhelynek. Ha nem olyan az az otthon, mint amilyet szeretne, de nincs terve arra, hogyan valósítsa meg az ideális otthont, akkor általában elégedetlen az élete többi területével is, és megelégszik például egy nem elég jó párkapcsolattal vagy munkával.

Mit árul el a rendetlen vagy túl rendezett otthon?

A rendetlenség vagy a túlzásba vitt rend is árulkodó. Van olyan rendetlen ember, aki kissé szeleburdinak, felszínesnek tűnhet, őt nem zavarja a rendetlenség. Otthonos és barátságos a lakása, a látogató nem érzi rendetlennek. A rendetlenek másik típusába tartozó embert viszont általában zavarja a rendetlenség, mégsem képes rendet rakni. Neki az életében is lehetnek elakadások, a környezete a fejében lévő káoszt tükrözheti.

Az sem feltétlenül egészséges, ha a dolgok mindenütt az élükre vannak állítva, szorongásokat tükrözhet e nagyfokú precizitás. A zsúfoltság is terhes lehet, azt az érzetet sugározhatja, hogy be vagyunk zárva az életünkbe, nem kapunk levegőt, nem tudunk kiszabadulni. Az az ember, akiknek az otthonában semmit sem lehet elmozdítani a helyéről, szoronghat az elengedéssel kapcsolatban.

Ha a tárgyakat nem tudja elengedni, akkor nagy valószínűséggel nehezen változtat az életén is.

Kölcsönhatásban

Az otthonunk hat ránk, és ez fordítva is igaz. A szakember kutatási eredményekkel támasztja alá e megállapítást. Voltak olyan pszichológiai-kineziológiai vizsgálatok, ahol a ház falát elkezdték kívülről vasvillával kaparni úgy, hogy az ott lakók nem tudtak róla. A lakókra különféle mérőeszközöket kötöttek, amelyek azt mutatták, hogy megváltozott a pulzusuk és számos más életfunkciójuk. A kutatók azt tapasztalták, hogy nagyon erős, dinamikus kölcsönhatás áll fenn a ház és a benne élő ember között, oda-vissza hatás tapasztalható.

Ha az ember jobban érzi magát egy nagyobb változás hatására – például szerelmes lesz –, akkor az a lakásán is meglátszik, mondjuk vidámabbnak tűnnek a színek. Az otthon és az ember dinamikája javítható az otthonpszichológia eszközeivel.

Bensőséges kapcsolatban

Lakásunk átalakítása nem pusztán egy átrendezés, hiszen a változtatás hatására a többi életterület is elkezd átalakulni. Ha például merészen, nem szokványos módon alakítjuk a teret, lehet, hogy a munkahelyünkön is bátrabban tudjuk képviselni elgondolásainkat.

– Az ember és az otthona egymáshoz csiszolódnak, olyan ez, mint egy párkapcsolat – summázza Andrási Betty. – Fontos, hogy ez a kapcsolat szereteten alapuljon, és az otthonunkra úgy tekintsünk, mint egy másik személyre az életünkben.

Szépítgessük, csinosítsuk, takarítsuk ki, alakítsunk ki vele bensőséges kapcsolatot, és akkor az életünk is boldogabb lesz!

Ezt a 4 hibát küszöböljük ki!

1. NINCS ELÉG FÉNY

Nagyon enerváltak, akiknek fénytelen a lakása. Világosabbá tehetik az otthonukat fehér falakkal, világos bútorokkal, természetes fényhatású lámpákkal, tükrökkel.

2. OLYAN TÁRGYAKAT HELYEZÜNK EL AZ OTTHONUNKBAN, AMIKET NEM SZERETÜNK

Ha ajándékba kaptuk ezeket, mi dönthetünk a sorsukról.

3. TÚLZSÚFOLT A LAKÁS

Érdemes például négyfelé osztani a dísztárgyakat és időnként cserélgetni őket.

4. NEM FÉR EL EGY-EGY BÚTOR, AKADÁLYT KÉPEZ

Átrendezéssel orvosolható e probléma.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.