Remek ötletek: így pezsdítheti fel a futópados edzést

Van, aki a szabadtéri futásra szavaz, más pedig a hűvösebb idő beköszöntével a futógépen rója a kilométereket.

Forrás: Mediaworks, Diéta és Fitness2020. 10. 01. 21:24
null
Debrecen, 2017. oktber 16. Futpadok sora. Megkezdte szolgltatst Debrecenben az UNIFIT Fitness & Gym Center, amit a Nagyerdei Stadion dli pletrszben alaktottak ki kt szinten, 2600 ngyzetmter alapterleten. Egy idben 360 ember szmra ad sportolsi lehetsget a 200, szakszeren sszevlogatott amerikai s olasz gyrtmny edz lloms. A 866 millis beruhzs egyetemistknak a vros s a rgi lakinak rhet el a rekrecis sport gyakorlsra. A fitneszkzpontban letmd Klub is alakult. MTVA/Bizomnyosi: Olh Tibor *************************** Kedves Felhasznl! Ez a fot nem a Duna Mdiaszolgltat Zrt./MTI ltal ksztett s kiadott fnykpfelvtel, gy harmadik szemly ltal tmasztott brminem klnsen szerzi jogi, szomszdos jogi s szemlyisgi jogi ignyrt a fot ksztje kzvetlenl maga ll helyt, az MTVA felelssge e krben kizrt. Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Van, aki a szabadtéri futásra szavaz, más pedig a hűvösebb idő beköszöntével a futógépen rója a kilométereket. Ha ön is inkább az utóbbira, a futópados edzésre voksol, a Diéta és Fitnesz oldal ad hozzá néhány tippet, egy személyi edző segítségével.

OSSZA FEL FEJBEN

Egy-egy hosszabb táv igen rémisztő, ezért inkább bontsa le fejben több kisebb részletre. Például: ha 10 kilométert kell futnia, ossza fel két öt kilométeres etapra, és csak egy szakaszra koncentráljon.

EGY KIS SZÓRAKOZÁS

Futás közben jó dolog egy érdekes, akár futásról szóló podcastet vagy egy fejezetet hallgatni valamilyen izgalmas könyvből. Teljesen más élmény, mint zenére futni. Igaz, a futópadon így sem fog változni a táj, de teljesen le fogja kötni a sportoló figyelmét, és így észre sem veszi, ahogy leperegnek a kilométerek.

A futás a futópadon is lehet remek időtöltés
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Arról nem beszélve, hogy így két legyet lehet ütni egy csapásra: sportol és művelődik is az ember.

VÁLTOZATOS ZENEI LISTA

Ha valaki mégis inkább a zenét választja, akkor állítson össze magának minden hosszabb edzésre egy külön lejátszási listát az aktuális kedvenc, pörgős, motiváló zenéiből. Ha mindig ugyanazokat a zenéket hallgatja, hamar meg fogja unni őket. Ha pedig van pár aktuális kedvenc, és alig várja, hogy hallja őket ismét, akkor az edzésig próbálja meg kibírni, úgy még több kedve lesz mozogni, ha végre felcsendülnek a várt dallamok – tanácsolja a személyi edző.

Aki fogyni szeretne a futással, az jó ha szem előtt tartja ezeket az alapszabályokat

VARIÁLJA A TEMPÓT!

Ha nem kötött az edzésterve, dobja fel egy kis játékossággal a futásait. Például minden kilométer utolsó negyedét fussa le tempósabban vagy emelkedőn, utána pedig térjen vissza az eredeti körülményekhez. Így sokkal izgalmasabb lesz a futópados edzés.

GYAKOROLJA A HELYES LÉGZÉST ÉS TARTÁST

Használja ki a futópados edzéseket a technikája csiszolására. Ilyenkor úgysem kell a terepre és egyéb kinti, zavaró körülményekre figyelni. Koncentráljon a helyes légzésre, a futólépések helyes technikájára, a testtartásra.

POWER KARDIÓ

Próbálja ki a „power kardiót”. Ez teljes testes állóképességi és erősítő edzés. Vegyen a kezébe kis kézi súlyzókat vagy gumiszalagokat, és végezzen felsőtestre gyakorlatokat – karhajlítás, nyakból nyomás, könyökhajlítás fej mögé vagy háterősítő húzások gumiszalaggal stb.. Közben pedig sétáljon dinamikusan a padon, akár emelkedőre is.

További tanácsok a futópados edzés jobbá tételéhez megtalálhatók a Diéta és Fitnesz oldalon, ahol a cikk teljes tartalma is elérhető.

A futócipő mégsem olyan hasznos, mint amilyennek mondják

Ha lenézünk a futócipőnkre, akkor annak az orra valószínűleg felfelé ível egy gumis megoldással. De mire is való ez? Az egyetlen dolog, amit tudunk róla, hogy látszólag kényelmesebbé teszi a járást. A legújabb kutatások szerint azonban ennek pont az ellenkezője az igaz: a futócipő kis részlete hosszú távon kárt okozhat a lábunknak. A Buffaloi Egyetem tudósai a közelmúltban publikált tanulmányukban bemutatják, hogyan járulhatnak hozzá a lábizmok gyengüléséhez a futócipők orrának gumis ívei az idő múlásával, következésképpen fogékonyabbá téve minket olyan sérülésekre, mint a plantar fasciitis, magyarul talpi bőnye gyulladás. Csökkentik a lábizmainkkal elvégzendő munkánk mennyiségét, csak egy kicsit minden lépésnél– mondta Nicholas Holowka, a Buffaloi Egyetem antropológusa a Business Insider online portálnak.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.