Az oregánó a konyhában sokkal több mint egy fűszer

Akár a kenyerünket ízesítjük vele, akár a pácunkat, akár a pizzánkat, tagadhatatlan, hogy az oregánó izgalmas ízutazásra hív minket. Ez egy aromás gyógy- és fűszernövény, amelyet a mediterrán konyhában már régóta használnak. Természetesen frissen fogyasztva a legjobb, nagyon jól illik a bárányhúshoz és a zöldségekhez. Emellett azonban számos egészségügyi hatással is büszkélkedhet – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 02. 15. 14:28
Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk. Pedig vitaminok és ásványi anyagok is vannak benne. Az alábbiakban bemutatjuk az oregánó testre gyakorolt csodálatos hatásait:

Fokozza az immunitást – Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír, amely jól tud jönni a vírusos időszakban.

Felveszi a harcot a gyulladás ellen – A kutatások szerint az oregánónak gyulladáscsökkentő hatása is van. Ezért kiválóan kezelheti például az ízületi gyulladást.

Az oregánó erős antibakteriális és vírusellenes tulajdonságokkal bír
Fotó: Pexels

Támogatja az egészséges szívműködést – Gazdag káliumban, amely a vérnyomás szabályozásában játszik fontos szerepet. Ezáltal járul hozzá a szív egészségéhez.

Erősítheti a csontokat – Nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, valamint magnéziumot. Mindkét ásványi anyag hozzájárul a csontok egészségéhez.

Segíthet megszüntetni a székrekedést – Csak főzzünk teát néhány friss oregánólevélből, és igyuk meg. Sőt, akár az üdítőnkhöz is keverhetünk némi friss vagy szárított oregánót.

Az oregánó egy gyógynövény a konyhában, amelyet inkább fűszerként használunk.
Fotó: Pexels

Megőrzi a bőr egészségét – Karotinoidokat tartalmaz, amelyek jellemzően a narancssárga ételekben találhatók meg, például a sárgarépában és a tökben. Ezek a növényi vegyületek segítenek a bőr egészségének megőrzésében.

Támogatja az emésztést – Pozitívan befolyásolja az emésztést és az anyagcserét, ezáltal segít megelőzni a székrekedést.

Hasznos paraziták ellen – A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy az oregánóolaj különösen hasznos az emésztőrendszerben található paraziták ellen.

A teljes cikket ITT érheti el.

Kisokos a fűszerekről: mikor, melyiket tegyük az ételbe?

A leggyakrabban használtakat 3 csoportba soroltuk annak alapján, hogy a főzés megkezdése előtt, a főzés során vagy a főzés végeztével kell-e őket adagolni.

Rögtön mehetnek a fazékba

Ánizs, babérlevél, curry, csilipehely, édeskömény, fahéj, hagyma, kardamomtermés, koriandermag, kömény, kurkuma, mustármag, oregánó (szurokfű), szegfűbors, szegfűszeg, szemes bors, tárkony.

A kakukkfűnek, oregánónak, tárkonynak kifejezetten jót tesz, ha sok időt tölt az edényben, mert lassan és fokozatosan szabadulnak ki belőlük az ízanyagok. A csilipehellyel legyünk óvatosak, mert nagyon csípős lesz tőle az étel, ha túl korán kerül bele.

A kurkumánál, szegfűborsnál, köménynél egyáltalán nem kell törődnünk az időzítéssel, ráadásul nem árt nekik a magas hőmérséklet, amelyre a paprika keserű mellékízzel reagál. Az indiai konyhában bevett szokás, hogy egyes fűszereket felhasználás előtt megpörkölnek. Ettől intenzívebb ízt kap pl. az ánizs- és a mustármag vagy a hüvelyes kardamomtermés.

Tovább

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.