Következő mérkőzések
Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Koala okozott tömegkarambolt Ausztráliában

Az erszényes át akart kelni egy hatsávos autópályán Adelade városában.

Forrás: MTI2021. 02. 09. 14:57
Sem a koala, sem az autósok nem sérültek meg komolyabban (a kép illusztráció) Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koala okozott tömegkarambolt Ausztráliában, a hétfő reggeli csúcsforgalomban öt autó csúszott össze, amikor az erszényes át akart kelni egy hatsávos autópályán Adelade városában.

Sem a koala, sem az autósok nem sérültek meg komolyabban, amikor a vészfékező autók egymásba csúsztak.

A koalának a továbbhaladásban a forgalmat elválasztó betonkerítés állta útját.

„Azt gondoltam, ha nem fogjuk meg a koalát és nem indulhat újra a forgalom, abból csak újabb karambolok lesznek” – mondta Nadia Tugwell, aki kabátjába burkolva kimentette az állatot a zűrzavarból és betette saját autójába, hogy a helyi vadvédelmi szakemberekhez és állatvédőkhöz vigye.

Sem a koala, sem az autósok nem sérültek meg komolyabban (a kép illusztráció)
Fotó: Pixabay

A koala azonban nem akart a csomagtartóban utazni, előre mászott a vezetőüléshez. Tugwell ekkor biztonságosabbnak látta, ha megáll egy benzinkútnál és egyedül hagyja az állatot, mely ekkor a kormány mögé ült. Itt várta meg az állatvédőket.

A nő egy eukaliptuszerdő közelében él, így van tapasztalata a koalákkal. „Ha hagyod, hogy azt tegyenek, amit akarnak, ha nem üldözöd őket, akkor rendben lesznek” – mondta.

A luxusautó bőrkárpitozása megsínylette a szokatlan utas jelenlétét, de Tugwell szerint a mentés így is megérte. A koalát később egy erdőben, az autópályától távol engedték szabadon.

Akár a kertünkben is találkozhatunk hóddal?

Az elmúlt évtizedekben oly sikeres lett az európai hódok visszatelepítése az országban, hogy egy-egy nagyobb természetes vízpart szomszédságában lévő kertben magunk is találkozhatunk velük. Pontosabban a nyomukkal: a fák törzsének körberágásával.

Hódot újabban csak a ma élő generációk láthattak, elődeink közül annak idején szépanyáink-szépapáink találkozhattak vele. Ma­gyar­országon ugyanis a hivatalos adatok szerint az utolsó példányt 1854-ben Ács község közelében, a Concó-patak partján ejtették el. Az Alföld területéről pedig vélhetően már az 1600-as években kipusztult. Legnagyobb testű őshonos rágcsálónk visszatelepítése hazánk területére az 1990-es évek elejétől több ütemben zajlott.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.