Betörtek a kriptovaluták, például a Bitcoin a magyar képzőművészeti piacra

A blockchain alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb a Bitcoin, az élet több területén is fontos változást hoztak.

Forrás: vg.hu2021. 03. 12. 13:23
null
A Bitcoin már művészeket inspirál Fotó: youtube.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid járvány alatt sok átalakító folyamat felgyorsult, és míg a galériák és múzeumok kényszerből zárva tartanak, a kortárs alkotók új, és közvetlen utakat keresnek a rajongókhoz. A blockchain alapú decentralizált rendszerek, amik közül a legismertebb a Bitcoin, az élet több területén is fontos változást hoztak – írja a vg.hu

Most a pénzvilág után a művészeti életet is alaposan feje tetejére állíthatja az NFT (non-fungible token) terjedése.

A múlt héten Elon Musk párja, Grimes sokkolta a világot, hogy 20 perc alatt 5,8 millió dollárért értékesítette NFT, azaz csak digitális formában létező alkotásait. A blockchain alapú művészeti eladások összértéke 2021-re elérte a 160 millió dolláros forgalmat.

Hogy mennyire bizarr világba érkeztünk, talán jól demonstrálja az Injective Protocol nevű cég múlt heti akciója. A cég képviselője egy 30 millió forint értékű Banksy nyomatot semmisített meg, majd az akciót megörökítő videóból készítettek egy NFT-t, ami így az elégetett tárgy helyére lépve lett forgalomképes. Ezt a videó „alkotást” március 8-án árverezték el, és 394 ezer dollárért kelt el, ami 122 millió forint.

Az újdonságot elsősorban az jelenti, hogy a kripto titkosításnak és a decentralizált szerver-hálózatnak köszönhetően mostantól lehet digitális eredeti műről beszélni. Ha a Bitcoin a digitális arany, az NFT a digitális műtárgy, aminek garantált az eredetisége, a művész által meghatározott szabályok mentén lehet forgalmazni és tovább értékesíteni.

Weiler Péterhez kötődik az első magyar kriptovalutáért kapható képzőművészeti alkotás is, ami március 5-én került fel a nemzetközi Mintable rendszerébe.

A Bitcoin áramfogyasztására rávilágító ironikus alkotás címe: Bitcoin bánya az Alföldön.

A Bitcoin már művészeket inspirál

Az NFT token, és a 80×80 cm vászonra nyomtatott kép egyben került 1 Ether-be, ami mai árfolyamon 560.000 forint.

Az alkotást végül március 9-én egy ismert kortárs gyűjtő, Kacsuk Péter vásárolta meg. A vásárlásban biztosan előny volt, hogy Kacsuk Péter tudományos informatikus kutató, és nemcsak a kortárs képzőművészetben, de a kripto valuták világában is otthon van.

Az eredeti cikket és az alkotásokat IDE KATTINTVA találják.

Már az internetkávézók is kriptopénzt bányásznak

Ázsiában különösen népszerű a bányászat, Vietnámban egy nagy internetkávézó-lánc is erre állt át.

A világon mindenhol, de Ázsiában különösen nagy őrület övezi a kriptopénzeket és azok bányászatát. Az utóbbi hetekben folyamatosan kerülnek elő a fotók a hatalmas bányászfarmokról, amelyeken új videokártyák és gamerlaptopok tömegei láthatóak. Így pedig az is nyilvánvaló, hogy ezekből miért van állandó készlethiány, és miért nem jut a fogyasztóknak ilyesmi.

A kriptopénzek bányászatára sok olyan fél is átállt, amely eddig mással foglalkozott. Vietnámban működik például egy nagy interkávézó-lánc, a STAR GAMING, amely értelemszerűen nem igazán fogadhatja az utóbbi időben internetezni és játszani vágyó emberek tömegeit.

Ezért aztán a vállalat profilt váltott, és átállt kriptopénzek bányászatára. Be is jelentette a Facebookon, hogy már most több nyereséget generált, mint eddig internetkávézóként. Gépekből persze jól fel voltak szerezve, így már csak a GeForce RTX 3080-as videokártyákra kellett többszörös áron lecsapni, és elkapkodni a játékosok orra elől azokat. A helyzetet tovább bonyolítja, a gamereket pedig tovább dühíti, hogy a világon mindenhol, de Ázsiában különösen nagy őrület övezi a kriptopénzeket és azok bányászatát. Az utóbbi hetekben folyamatosan kerülnek elő a fotók a hatalmas bányászfarmokról, amelyeken új videokártyák és gamerlaptopok tömegei láthatóak. Így pedig az is nyilvánvaló, hogy ezekből miért van állandó készlethiány, és miért nem jut a fogyasztóknak ilyesmi.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.