Hegedűs Barbara, új országgyűlési képviselő: Hálás vagyok a megtiszteltetésért
Hibák, melyeket mindenképp kerüljünk el, ha olajban sütünk
Olajban sütni bárki tud. Igaz? Valószínűleg igen. Ám ebben az esetben is, mint az ételkészítés más pontjain, lehetünk figyelmetlenek. Van ugyanis néhány baki, amit sokan elkövetnek, mikor olajban sütnek. Ezeket gyűjtöttük össze – írja az Origó.
Imádjuk a kívül ropogós, belül pedig puha krumplit, illetve omlós húst. Ám ahhoz, hogy elérjük a tökéletes állagot, ideális hőmérséklet szükséges. Ez 160 és 190 Celsius-fok között van. Ha ennél forróbb az olaj, akkor az ételünk gyorsan megsül, meg is éghet, miközben belül még nyers vagy akár ki is száradhat.
2. hiba: Túl alacsony az olaj hőmérséklete
Bizony, nemcsak az okoz gondot, ha forró az olaj, de az is, ha „hideg”. Mi történik? Ha nem elég meleg az olaj, akkor az ételünk nem lesz finom ropogós,
a végeredmény egy olajban tocsogós valami lesz.
Mit tehetünk? Beszerezhetünk például egy hőmérőt, vagy beledobhatunk egy kis ételdarabot az olajba, mielőtt az egészet beletennénk. Ha szépen elkezd sülni, akkor jó.
3. hiba: Nem megfelelő olajat használunk
Az olajban sütésnél felejtsük el az avokádó- és az olívaolajat. Ezeknek az olajoknak a füstpontja alacsony, ráadásul ha bő olajban kívánunk sütni, akkor a pénztárcánk is megsínyli. Válasszunk inkább magasabb füstpontú olajokat, mint a repce- vagy a napraforgóolaj.
4. hiba: Túl sok mindent akarunk egyszerre megsütni
Nagyon fontos, hogy legyen bőven hely a serpenyőnkben, amikor olajban sütünk. Ne akarjunk mindent egyszerre megsütni, elengedhetetlen,
hogy legyen mozgásterük az élelmiszereknek a serpenyőben.
Így lesz ropogós és jól átsült.
5. hiba: Túl nagy darabokban hagyjuk az ételt
Ha túl nagy darabokban, túl vastagra hagyjuk például a húst, akkor nemcsak a sütési idő fog növekedni, de az is előfordulhat, hogy nem sül át rendesen. Érdemes kisebb méretűre vágni alapanyagainkat, így csökkentjük a sütési időt és a végeredmény sem lesz ehetetlen.
6. hiba: Nem keverjük össze rendesen a tésztát
Ha a tészta nem megfelelő, bármit is bundáztunk be, nem lesz finom. Alaposan keverjük össze a tésztánkat, legyen csomómentes, az állaga akkor jó, ha kicsit sűrűbb és krémesebb.
7. hiba: Használt olajban sütünk
Ne használjuk fel újra az olajat! Csak tönkretesszük vele az ételünk állagát és ízét, és egyébként sem túl egészséges. A benne maradt ételdarabkák egy idő után tűzveszélyessé válnak. Mindig friss olajat használjunk a sütésnél.
Az eredeti cikket ITT érheti el.
Kiemelt kép: Flickr
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
Gera Zoltán óta nem történt ilyen Angliában magyar futballistával
Most kaptuk: szörnyű baleset történt, hét emberhez érkezett mentő
Nincs fék a lejtőn: lemondták Lakatos Márk előadásait
Beszólt a Fradinak a Honvéd edzője
Szakadék szélén áll a Volkswagen, Szergej Lavrov ismertette az orosz békefeltételeket - heti összefoglaló
Ka–52M helikopterek és Szu–34 vadászbombázók megsemmisítették az ukránok páncélozott felszereléseit
„Érkezik a második hercegnőm” – kéziválogatottunk klasszisa ismét apuka lesz
Szabó Tímea bekóstolta Kövér Lászlót, de beletört a foga
A szörnyek tényleg köztünk járnak
Hadas Kriszta kimerültségről, álmatlanságról beszélt néhány hónapja + videó
Rejtélyes boríték landolt a városházán, menesztették a paksi cégvezetőt