Nyolc esztendeje ünnepeljük glóbuszunk vadon élő állat- és növényvilágát

Az állatokat és növényeket kiragadják természetes élőhelyükről: mind több és több fajt sodorva a kihalás szélére.

Forrás: szabadfold.hu2021. 03. 19. 17:04
null
Erdei fülesbagoly (Asio otus) Fotó: Oláh Tibor Forrás: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azóta, hogy az ENSZ közgyűlése a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény (CITES) aláírásának 40. évfordulóját a vadvilág világnapjává (World Wildlife Day) nyilvánította. Minden március 3-a arra figyelmeztet: fogyatkozik flóránk és faunánk – írja a Szabad Föld.

Hiszen az állatok, növények és a belőlük készült termékek éves világpiaci forgalma mintegy 160 mil­liárd amerikai dollárra rúg. Ez globálisan – esztendőről esztendőre – több százmillió egyedet érint. Sokszor csak hamis és talmi ígéretekkel gerjesztett vásárlói igények kielégítésére szolgál.

Az állatokat és növényeket kiragadják természetes élőhelyükről: mind több és több fajt sodorva a kihalás szélére.

A CITES immár több mint 36 ezer állat- és növényfaj, valamint azok részeinek, származékainak – mint az elefántcsont, korall, kaviár, hüllőbőrből készült táskák és faanyag – kereskedelmét szabályozza.

Erdei fülesbagoly (Asio otus)
Fotó: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

A határokon átnyúló, törvénytelen kereskedelemből származó haszon évente 8–20 milliárd euró közé tehető. Haszonélvezői többnyire nemzetközi szervezett bűnözői csoportok. A feketekereskedelem e válfaja világszinten is az egyik legjövedelmezőbb vétség.

Ám örvendetes, hogy visszaszorítására világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek. Joggal.

Az Európai Unió a vadon élő állat- és növényfajok egyik legnagyobb felvevőpiaca. Magyarországnak – földrajzi fekvéséből adódóan – fontos szerepe van a nemzetközi forgalom ellenőrzésében. Mivel külső EU-határai is vannak, hazánkon keresztül vezet az egyik legjelentősebb, Afrikát, Nyugat-Ázsiát, a Balkánt a nyugat- és észak-európai felvevőpiacokkal összekötő balkáni útvonal. Éppen ezért óriási a felelősségünk az illegális szállítmányok kiszűrésében és a jogellenes tevékenységek felderítésében.

Az ellenőrző hatóságok munkájának köszönhetően több jelentős felderítés is történt a közelmúltban. Ritka és veszélyeztetett fajok, így itthon védett ragadozó madarak és Mexikóból származó ritka kaktuszok becsempészését, illetve értékesítését akadályozták meg a hatóságok.

E küzdelemhez elengedhetetlen a különböző hatóságok és a bűnüldöző szervek együttműködése. Az Agrárminisztérium mint a szakterületért felelős tárca aktívan segíti ezt a munkát.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.