Koffein és társai – mértékkel hasznosak

Mik azok a táplálékkiegészítők, melyek bizonyítottan segítik a sportolókat, hogy kihozzák magukból a maximumot? Hogyan hatnak a teljesítményre? Ezeket vette sorra a CsupaSport cikke.

Forrás: CSUPASPORT.HU2021. 05. 01. 13:45
null
Egy átlagos amerikai 110–260 mg koffeint fogyaszt egy nap Forrás: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A táplálkozással kapcsolatban ahány ház, annyiféle szokás létezik, sokszor egymásnak teljesen ellentmondó módszerekről olvashatunk. Azzal már régóta tisztában vagyunk, hogy a sportban nyújtott teljesítményünkre nagy hatással van a táplálkozásunk, egy tudományos publikáció azonban bemutatta azokat a táplálékkiegészítőket, amelyek segítségével bizonyítottan jobban teljesítenek az atléták.

Természetesen használatuk legális és fogyasztásuk biztonságos egy egészséges szervezet számára.

Koffein

Életünk szerves része a koffein, egy átlagos amerikai 110–260 mg koffeint fogyaszt egy nap. Egy atléta is profitálhat koffeintartalmú kiegészítők fogyasztásából, ugyanis fokozza az endorfin termelését, javítja a neurovascularis, azaz idegrendszeri funkciókat, éberebbek leszünk tőle, és kevésbé érezzük megterhelőnek a fizikai erőfeszítéseket. Hosszasan tanulmányozták az elmúlt évtizedekben, hogy hogyan hat a sportolókra állóképességi, szupramaximális, rezisztencia és intervalledzések során.

Egy átlagos amerikai 110–260 mg koffeint fogyaszt egy nap
Fotó: PEXELS

A kutatók manapság főként azt vizsgálják, mikor fogyasszunk – edzést megelőzően vagy inkább közben –, valamint hasznos-e, ha előtte megvonjuk a mindennapokban a szervezetünktől a koffeint. Egy 2009-ben végzett vizsgálat szerint a sportolók teljesítménye 3.2%-kal nőtt, ha a vizsgálat előtt és/vagy közben testtömegkilogrammonként 3–6 milligramm koffeint kaptak.

Később kiderült azonban, kevesebb mennyiséggel is hasonló hatást lehet elérni, azonban a magasabb dózis nem jelentett megnövekedett teljesítményt. Mi több, ilyenkor bizonyos mellékhatások is felléphetnek, mint például hasmenés, izgatottság és alvászavarok.

Kreatin

A kreatin monohidrát (CM) az egyik leggyakrabban használt táplálékkiegészítő, amelyet húsból nyernek ki. Táplálékkiegészítőként fogyasztva segít növelni az intramuszkuláris kreatinraktárokat akár 30 százalékkal, a nagy intenzitású izomerő kifejtéséhez elengedhetetlen szubsztrát. A szervezet raktárai viszonylag gyorsan kiürülnek, így a táplálékkiegészítő fogyasztásával pótolhatjuk a szervezet kreatinszintjét.

Összefüggésben áll az emésztéssel, vízháztartással, továbbá hatással van a fehérjeszintézisre, glikogénraktárokra és a hőháztartásra is. Egyesek szerint gyulladáscsökkentő és segít oldani az edzések során szerzett oxidatív stresszt is.

Egy 2018-as kutatás azt is bebizonyította, hogy kreatin (20 g/nap 5 napon keresztül, majd 3 g/nap 9 napon keresztül), valamint szénhidrát (12 gramm naponta testtömegkilogrammonként) jobb erőnlétet eredményezhet akár olyan intervallok során is, amit egy 3 órás edzés végén produkáltak a sportolók.

Mindenképpen érdemes azonban megjegyezni, hogy intenzív kreatinfogyasztás után a testtömeg akár 1-2 kilogrammal is megnőhet, amelynek oka a vízvisszatartás – ez pedig akár vissza is vetheti a teljesítményt. Ezen kívül azonban semmilyen negatív hatása nem ismert, még hosszú távú (4 év), folyamatos használat során sem.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.