Rekordevezések az Atlanti-óceánon

125 éve evezték át először az Atlanti-óceánt, azóta majdnem ezer kísérletet tettek a bravúr megismétlésére. A jeles évforduló kapcsán összeszedtük a kapcsolódó rekordokat – írja a CsupaSport.

Forrás: csupasport.hu2021. 05. 16. 14:47
Botha, Zirk
Rio de Janeiro, 2021. február 28. Zirk Botha dél-afrikai evezõs által 2021. február 28-án közreadott dátummegjelölés nélküli kép Botháról evezés közben a saját maga által épített Ratel nevû hajón. Botha új világrekordot állított fel 2021. február 28-án, miután hetven nap alatt átevezte az Atlanti-óceán déli részét és Fokvárosból megérkezett Rio de Janeiróba. A férfi egymaga, mindenfajta külsõ segítség nélkül teljesítette a mintegy 7.200 kilométeres távot. MTI/EPA/Zirk Botha/Zirk Botha Fotó: Zirk Botha Forrás: MTI/EPA/Zirk Botha/Zirk Botha
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Richard Kyle Fox, a National Police Gazette kiadója 1896-ban állítólag tízezer dollárt ajánlott fel annak, aki elsőként evezi át az Atlanti-óceánt. Bár azóta sem bizonyította senki, két norvég származású amerikai, George Harbo és Frank Samuelsen 1896. június 6-án New Yorkból nekivágott az útnak, majd 55 nappal később a Scilly-szigeteknél érték el az európai partokat, ahonnan rögtön tovább is eveztek Le Havre-ig. Ha pénzt nem is kaptak a teljesítményükért, egy-egy aranyéremmel gazdagabbak lettek, valamint evezősök sorát indították el Európa és Amerika között. Náluk gyorsabban először csak 2010-ben tudták teljesíteni ezt a távolságot.

A következő evezésre csak hetven évvel később került sor: John Ridgway és Chay Blyth párosa 91 nap alatt teljesítette a távot. Blyth ezt követően is maradt az óceánoknál, de vitorlás hajóra váltott, amellyel elsőként kerülte meg a Földet 1971-ben. 1997-ben ő indította útjára az Atlantic Rowing Race-t, amely a Kanári-szigetekről indul, a cél Antiguán van – a táv 4700 km.

A verseny iránt évről évre nagyobb az érdeklődés, és 2011-től a Talisker Whisky Atlantic Challenge – The World’s Toughest Row, vagyis a világ legnehezebb evezősversenye címet viseli. 2015 óta évente rendezik meg a decemberben induló teljesítménytúrát, a legutóbbi vetélkedésre négy egyéni versenyző mellett 34 csapat nevezett.

Magát csak hivatásos kalandornak nevezte az Atlanti-óceánt elsőként egyedül átszelő John Fairfax, aki 1969-ben 180 nap alatt evezte át az óceánt a Kanári-szigetek és Florida között. A fél év alatt megküzdött cápákkal, kiszáradással, hátfájással és vízhólyagokkal is. Volt kísérőhajó, ahonnan mindig kapott friss élelmet, ám végig egyedül evezett, és csak a kísérőhajó orosz matrózhölgye, Szvetlana csókja tudott életet lehelni bele. A sikeres óceánátevezés meghozta a kedvét az újabb kalandokhoz, két évvel később, 1971-ben barátnőjével, Sylvia Cookkal elsőként szelték át a Csendes-óceánt San Francisco és Ausztrália között, 361 nap alatt. Ezzel Sylvia Cook lett az első nő, aki átevezett egy óceánt.

Zirk Botha dél-afrikai evezős a saját maga által épített Ratel nevű hajón. Botha új világrekordot állított fel 2021. február 28-án, miután hetven nap alatt átevezte az Atlanti-óceán déli részét, és Fokvárosból megérkezett Rio de Janeiróba. A férfi egymaga, mindenfajta külső segítség nélkül teljesítette a mintegy 7200 kilométeres távot
Fotó: MTI/EPA/Zirk Botha/Zirk Botha

Ahogy a technika fejlődik és egyre jobb hajókat terveznek, úgy javulnak az idők is. Samuelsenék 55 napja alatt a leggyorsabbak ma már csaknem oda-vissza tudnák teljesíteni a távot: nekik elég 29-30 nap is, hogy letudják a majdnem 5000 km-t. A leggyorsabb egyéni versenyző a francia Charles Hedrich, akinek a nevéhez sok más nagy teljesítmény (ultrafutóversenyek, a Mount Everest megmászása stb.) is fűződik – ő 36 nap alatt ért át Dakarból Brazíliába.

Fiatalok és idősek egyaránt szívesen vállalkoznak a táv teljesítésére: 2018-ban az amerikai Oliver Crane 19 éves és 148 napos volt, amikor célba ért, míg a francia Gerard Marie 66 évesen és 323 naposan lett a táv legidősebb egyéni teljesítője. A brit Peter Smith még 74 évesen is hajóba ült, hogy átevezzen az Atlanti-óceánon. Az idén februárban ért célba a brit Jasmine Harrison, aki 21 évesen a legfiatalabb nő lett az óceánátevezés 125 éves történetében.

A teljes cikk ITT érhető el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.