időjárás 7°C Lukács 2021. October 18.
logo

Allergia kezelés online: a távorvoslás előnyei és korlátai

Forrás: ORIGO
2021.09.24. 09:39
Allergia kezelés online: a távorvoslás előnyei és korlátai

A koronavírus első hullámának idején terjedt el a gyakorlatban, mára pedig egyre természetesebbé válik, hogy nem kell a rendelőbe utazni ahhoz, hogy konzultáljunk orvosunkkal. A távorvoslás kényelmes és időgazdaságos, azonban megvannak a maga korlátai. Dr. Moric Krisztina allergológus, fül-orr-gégész, a Budai Allergiaközpont főorvosa elmondta, hogy milyen esetekben váltható ki a személyes találkozó és mi az, amit nem lehet távkonzultációban megvitatni – olvasható az Origo cikkében.

Kérdés, terápia módosítás, rutin konzultáció esetén: Igen

Az allergia kezelése során több olyan helyzet is adódhat, amikor konzultálni kell az allergológussal. A távkonzultáció nagyon jól alkalmazható arra, hogy a szokásos rutin konzultációt lefolytassuk az orvosunkkal, átbeszéljük a korábban beállított kezelést. Felmerülő problémák esetén is érdemes online vagy telefonos konzultációt kérni. Ilyen eset lehet, ha a beteg tünetei fokozódnak, vagy új tünete jelentkezik – magyarázza dr. Moric Krisztina. Ilyenkor a távolból is megoldható, hogy változtassunk a kezelésen.

Új beteg esetén, az első személyes találkozót követően, az elkészült laborlelet eredményét is meg tudjuk így beszélni és annak függvényében változtathatunk a terápián, ha szükséges. Szintén érdemes a távkonzultációt választani, ha betegként kérdéseink merülnek fel a gyógyszerekkel, mellékhatásokkal kapcsolatban vagy elfogynak a gyógyszerek és receptre van szükség.

Sürgősségi esetben, diagnózis nélkül: Nem

Súlyos, sürgősségi ellátást igénylő allergiás reakció esetén hívjunk azonnali orvosi segítséget, ilyen esetben nem jó választás a távkonzultáció.

Szintén nem nyújt megoldást akkor, ha még nem született diagnózis. Az első személyes találkozót tehát nem tudjuk kiváltani vele. Dr. Moric Krisztina elmondta, hogy erre azért van szükség, mert allergiás panaszok kivizsgálása során fül-orr-gégészeti kivizsgálás is történik. Ez egy fizikális vizsgálat, melynek során az orvos ellenőrzi, hogy nincs-e egyéb elváltozás – például orrpolip, orrsövényferdülés -, amely a tüneteket okozhatja, illetve endoszkóppal áttekinti az orrnyálkahártya állapotát. Ezt követően kerül sor az allergiavizsgálat elvégzésére, mely szintén személyes jelenlétet igényel.

Távorvoslás – közel 100%-os elégedettség

A The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice folyóiratban 2020-ban közölt kutatásban arra kérték az allergiás betegeket, hogy osszák meg tapasztalataikat, értékeljék a távorvoslást. A megkérdezettek 93%-a jó, vagy nagyon jó értékelést adott, a többség tehát elégedetten távozott a virtuális rendelőből. Az orvosok kiemelték, hogy a járványhelyzeten túl is jelentős szerepe lehet a jövőben a távorvoslásnak az allergia kezelésében is.

Negatívumként, illetve problémaként a fizikális vizsgálat hiányát említették a szakemberek, illetve, ha a nem megfelelő technikai háttér, például gyenge wifi akadályozta a gördülékeny kommunikációt.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Borítókép: Flickr