Betegségek a D-vitaminhiány árnyékában

A szakemberek szerint az ajánlott napi d-vitamin-bevitel – különösen a tavaszig tartó időszakban – 2000 egységre tehető. Ezzel szemben sajnos a magyar lakosság nagy része szenved D-vitamin hiányától, a legtöbben úgy, hogy erről fogalmuk sincs.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 09. 30. 11:40
Forrás: Pixabay
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szolárium eleve rossz megoldás, ha D-vitamint szeretnénk pótolni. A D-vitamin elsődleges forrása ugyan valóban az UV-fény, de nem az A-, hanem a B-spektrum. Márpedig a szoláriumok nagy többsége UVA-sugarakat alkalmaz a barnulás elősegítésére. A diétaésfitnesz.hu cikkében elolvashatjuk, mely betegségekben játszik komoly szerepet a D-vitamin hiánya.

CSONTRITKULÁS

A D-vitaminhiány egyik elsődleges következménye. Megnőhet a csonttörések kockázata, csökken a csontritkulás ellen szedett készítmények hatásossága, igazán extrém esetekben akár csontlágyulással is számolni kell.

MAGAS VÉRNYOMÁS

D-vitaminhiány esetén növekszik a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, ezzel egyenes arányban pedig nő az esély a magas vérnyomás kialakulására is. Ha nagyon súlyos a hiány, esetleg még szívnagyobbodás, szívelégtelenség is előfordulhat.

VESEBETEGSÉG

A már kialakult betegséget nagymértékben negatív irányba befolyásolhatja a D-vitaminhiány. A tünetek súlyosbodhatnak, a vesék pedig károsodhatnak.

RÁK

Különösen mellrák és különféle belet, gyomrot érintő rákbetegségek kialakulásának tekintetében a D-vitaminhiány komoly rizikófaktor lehet. Akinek a családjában adódtak ilyen jellegű megbetegedések, annak érdemes fokozottan ügyelni a megfelelő vitaminbevitelre.

TERHESSÉG

A D-vitamin hiánya nehezítheti a teherbeesést. Ha gyereket szeretne, ügyeljen a C-, D- és E-vitamin elégséges bevitelére!

PCO

Policisztás ovárium vagy policisztás petefészek-szindróma vagy betegség esetén szintén súlyosbító tényező lehet a D-vitaminhiány. A PCO-s betegség önmagában is nehezebbé, sőt akár lehetetlenné is teszi a teherbeesést, de mindezt fokozza a D-vitamin hiánya.

CUKORBETEGSÉG

Amennyiben a jelentős túlsúly – 15-20 kg – kombinálódik D-vitamin-hiánnyal, sokszorosára nő a kettes típusú diabétesz kialakulásának az esélye. Egyes típusú cukorbetegség esetén súlyosabbá válnak a tünetek és erőteljesebb az inzulinfüggőség.

Ahhoz, hogy pusztán az étrendünkkel elegendő mennyiségű D-vitaminhoz juttassuk a szervezetet, nagyon aktívan felügyelet alatt kellene tartani a napi táplálkozásunkat. Egy „átlagember” hétköznapi táplálkozással maximum 80-100 egység D-vitamint tud magához venni.

MIBEN VAN D-VITAMIN?

  • Tengeri halak
  • Tojás
  • Máj
  • Csukamájolaj
  • Étrendkiegészítők

Mivel a D-vitamin természetes úton az egyik legnehezebben fedezhető vitaminunk, bátran folyamodjunk egyéb módszerhez a pótlására. Ma már kapható számos, D-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítő, illetve D-vitaminnal dúsított tejtermék, joghurt. Az étrend-kiegészítőhöz recept nélkül is hozzá lehet jutni, ám a gyógyszernek minősülő D-vitamint orvossal kell felíratni.

(Borítókép: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.