Nem kéri senki sem tőled, hogy csak hazait vásárolj, hiszen ezt nemhogy nehéz, hanem lehetetlen kivitelezni, főleg manapság. A lényeg az, hogy tudatos vásárló legyél, aki mérlegeli a választásnak súlyát, és hajlandó belátni, hogy télen nincsen magyar paradicsom, de még a spanyol is pocsék, ezért nem azt veszi, hanem inkább káposztából, céklából és más gyökérzöldségekből főz. Mert a helyi és szezonális termékeknek nagyon sok hasznuk van.
Kevesebbet utaznak
A helyben termett dolgokat nem kell körbeutaztatni a fél világon, ami által sokkal kevesebb káros anyag kell ahhoz, hogy eljussanak az asztalodra.
Jobb az ízük
Ugyancsak a rövidebb megtett út következménye, hiszen minél többet kell utazzon egy termés, annál éretlenebbül kell leszedni.
Tápanyagdúsabbak
Még egyszer visszatérünk az utazáshoz, ami az élelmiszerek tápanyagtartalmát is negatívan befolyásolja.
Itthon termelnek hasznot
A helyi termékeket, a helyi gazda termeszti, aki helyi kereskedőnek adja el, aki helyi fuvarossal szállíttat, így nem külföldi ültetvényes és teherhajós cégekhez megy a pénz, amit elköltesz.
Kiszámíthatóbbak
A rövidebb megtett út csökkenti a fertőzések kockázatát, illetve azt, hogy egyik napról a másikra ne tudj megvásárolni valamit. Hiszen lehet, hogy valaki megint fennakad a Szuezi-csatornán, és akkor sehol nem lesz a kedvenc indiai mangód.
Az eredeti cikk ITT érhető el.
A borítóképen: Tejespalackok haladnak a futószalagon az Alföldi Tej Kft. székesfehérvári üzemében 2015. július 7-én. Fotó: MTI/Bodnár Boglárka